Eurocommissaris wil macht kredietbeoordelaars inperken
BRUSSEL – Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) wil de macht van kredietbeoordelaars, die met hun bevindingen complete landen in een crisis kunnen storten, drastisch aan banden leggen. Volgens de donderdageditie van de Duitse Financial Times is een verbod op kredietbeoordelingen van landen in de maak, dat in 2012 van kracht zou kunnen worden.
In een vertrouwelijk, voorlopig ontwerp van een hervorming van de wet op kredietbeoordeelaars stelt Barnier voor, dat de nieuwe Europese toezichtshouder op waardepapieren ESMA (European Securities and Markets Authority) het recht krijgt de publicatie van beoordelingen over de kredietwaardigheid van afzonderlijke landen „tijdelijk te verbieden.” Het ontwerp is in handen van de Financial Times Deutschland.
Het gaat de commissie om landen die onderhandelen over financiële ondersteuning, bijvoorbeeld uit het Europese noodfonds EFSF of door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een verbod zou kunnen voorkomen dat een ‘rating’ op een „ongepast moment” komt, „met negatieve gevolgen voor de financiële stabiliteit van een land en een mogelijk destabiliserend effect daarvan op de mondiale economie”, aldus het voorlopig ontwerp.
Met zijn voorstel komt Barnier tegemoet aan de kritiek van veel politici en economen, die kredietbeoordelaars verwijten, de situatie van afzonderlijke landen volledig onjuist in te schatten en met hun oordelen de crisis alleen maar verscherpen. Het lager inschalen van landen zorgt regelmatig voor hevige koersschommelingen op de financiële markten.
Barnier wil zijn voorstel uiterlijk volgende maand gereed hebben. Daarna is instemming vereist van het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Voor de herfst van 2012 zal de wet vrijwel zeker niet van kracht worden.