Groningse Der Aa-kerk herbergt wereldberoemd orgel
Het orgel van de Groningse Der Aa-kerk klinkt weer, na vijftien jaar stilzwijgen. Vrijdag gaf Peter Westerbrink het eerste concert op het instrument. Inmiddels is ”Return of the Queen” op de markt, de eerste cd na de conserverende restauratie door Reil. Er zullen nog veel geluidsdragers volgen.
Orgelliefhebbers die zich grondig in de achtergronden van het wereldberoemde instrument willen verdiepen, worden op hun wenken bediend met deel 11 in de reeks Nederlandse Orgelmonografieën. De ondertitel van deze uitgave, ”Het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk en zijn voorgangers”, spreekt boekdelen. Toch krijgen lezers niet enkel orgelgeschiedenis voorgeschoteld, maar ook zeventig bladzijden over de Der Aa-kerk en de kleurige uitmonstering van het gebouw, bijdragen over organisten van de kerk en het orgelconcertcomité en een kort Duitstalig hoofdstuk over de internationale uitstraling van het instrument.
Peter van Dijk, adviseur bij de laatste restauratie, heeft het leeuwendeel van het boek voor zijn rekening genomen met de orgelgeschiedenis, beschrijving van het orgel en de restauratie en van de aanloop tot de restauratie (1961-1990). Jan Luth verhaalt over de instrumenten op de orgelkas. ”Wereldberoemde klanken” is evenals de vorige monografieën diepgravend en fraai geïllustreerd. Geen kost om in één adem uit te lezen. Wel een boek om regelmatig naar te grijpen. Al was het maar voor de anekdote over Der Aa-kerkorganist Johan van Meurs, die met zijn vrouw op de fiets door de provincie Groningen trok en haar de rol van orgeltrapper toebedeelde.
Boekgegevens
”Wereldberoemde klanken. Het Schnitgerorgel in de Der Aa-kerk te Groningen en zijn voorgangers”, door Jan R. Luth (red.); uitg. Walburg Pers, Zutphen, 2011; ISBN 978 90 5730 775 1; 287 blz.; € 49,95.