Sint Eustatius vreest verdubbeling olieopslag
ORANJESTAD (ANP) – Voor een deel van de bevolking is het een schrikbeeld: 40 nieuwe olieopslagtanks in het zicht en op nog geen 700 meter van het historische Fort Oranje op Sint Eustatius.
De tanks staan in plannen van NuStar, het Texaanse bedrijf dat groot werd met oliepijpleidingen en opslagtanks. De onderneming heeft al rond de 40 tanks staan op het kleine Sint Eustatius, maar het wil de opslag verdubbelen. „Dan wonen we in een klap in een industriegebied”, zegt Olga Schats, inwoner van het eiland dat sinds 10 oktober vorig jaar een van de bijzondere Caribische gemeenten van Nederland is, samen met Bonaire en Saba.
De bevolking vreest niet alleen lawaai, stank, risico’s van olieverspilling of branden, maar ook de invloed op het toerisme op het eiland. Het enige stuk waar ontwikkeling met strand en hotels nog mogelijk is, ligt vlak bij de geplande locatie van de nieuwe tanks.
De fractievoorzitters van de Tweede Kamer, op reis langs de voormalige Nederlandse Antillen, werden dinsdag bijgepraat door een van de felste tegenstanders van NuStar op het eiland, de politicus en ’rastafari tot op het bot’ Joshua Spanner. Volgens hem wordt het eiland helemaal niets beter van de uitbreiding van NuStar, afgezien van misschien een veertigtal nieuwe banen. Geld levert het niet op, want de belastingen die NuStar betaalt gaan rechtstreeks naar de Nederlandse schatkist.
Spanner wijst ook op de historische waarde van het gebied waar NuStar de nieuwe tanks wil bouwen. Het is een van de grootste anonieme begraafplaatsen van slaven in het Caribisch gebied. Ook liggen er Nederlanders uit de zestiende en zeventiende eeuw met de naam op hun grafsteen. „NuStar wil dat allemaal met bulldozers aan de kant schuiven om de tanks neer te zetten.”
Spanner is bezig de bevolking te mobiliseren tegen de Texaanse plannen. Hij vroeg de Nederlandse fractievoorzitters de uitbreiding tegen te houden en samen met de Statianen uit te onderhandelen dat ze een deel van de belastingen krijgen die NuStar betaalt. Daarmee zou de begroting van Sint Eustatius gedekt kunnen worden, verwacht Spanner.
Of hij de fractievoorzitters heeft overtuigd, is nog maar zeer de vraag. De meesten willen nog niet reageren, alleen Jolande Sap (GroenLinks) is onomwonden tegen de plannen van het oliebedrijf. De SP was dat eerder al. Die partij wil een referendum onder de bevolking over de plannen van NuStar, waar overigens ook de Nederlandse regering en het bestuur op Sint Eustatius nog mee moeten instemmen.