Laat burgers beelden van daders gewoon op internet zetten
Burgers moeten beelden van daders gewoon op internet kunnen zetten, zonder bang te zijn voor strafvervolging, vindt Andre Elissen.
Wanneer er wordt ingebroken in je huis of bedrijf en je hebt camerabeelden waarop de daders duidelijk herkenbaar zijn, dan heb je in Nederland nog steeds geen garantie dat de daders gepakt worden. Sterker nog: vaak geeft de politie aan geen tijd te hebben om de daders te pakken en geen middelen te hebben om de beelden op internet te zetten.
Als een burger ten einde raad de beelden zelf op internet zet, kan hij vervolgens een boete van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) tegemoet zien. Wat de PVV betreft is dit onacceptabel. Het is de wereld op zijn kop.
Ik stel daarom voor dat de overheid met nieuw beleid komt. Getroffen burgers moeten voortaan beelden van daders op internet kunnen zetten, zonder bang te zijn voor strafvervolging. Uiteraard op voorwaarde dat er aangifte wordt gedaan bij de politie én dat het beeldmateriaal beschikbaar wordt gesteld aan de politie.
„Maar denk toch om de privacy van de daders!” wordt er vaak geroepen. Dat is dan jammer. Wat de PVV betreft houdt de vrijheid (en de privacy) van een crimineel op waar deze de vrijheid van een hardwerkende burger raakt.
Natuurlijk moet voorkomen worden dat er mensen onterecht op internet worden gezet. Dat kan binnen de huidige regelgeving echter prima voorkomen worden. Sta je ten onrechte op internet? Dan kun je aangifte doen van smaad of laster.
Als een inbreker vindt dat zijn portretrecht wordt geschonden, kan hij zich gewoon bij de politie melden. Laten we het wat dat betreft niet moeilijker maken dan het is.
Bovendien past dit plan prima binnen het beleid van de regering. De koningin gaf in de Troonrede prachtig de ambitie weer: een kleine en krachtige overheid die burgers en bedrijven meer ruimte geeft. Maatschappelijke betrokkenheid wordt gestimuleerd en mensen en bedrijven moeten in beweging komen terwijl de overheid niet in de weg loopt maar een weg baant.
Terecht werd in de Troonrede ook aangegeven dat veiligheid bij uitstek een maatschappelijke basisbehoefte is. De aanpak van overvallers, die expliciet in de Troonrede genoemd werd, kan wel wat hulp van de burger gebruiken!
De auteur is Kamerlid voor de PVV.