Canadese aluminiumreus wil Pechiney inlijven
De Canadese aluminiumproducent Alcan heeft maandag voor opschudding gezorgd door een vijandig bod uit te brengen op zijn Franse rivaal Pechiney. Alcan is bereid 3,4 miljard euro te betalen, ofwel 41 euro per aandeel. Dat is een premie van 21 procent op de slotkoers van Pechiney op de effectenbeurs in Parijs van afgelopen vrijdag.
Alcan en Pechiney probeerden in 1999 al te fuseren, tezamen met het Zwitserse Alusuisse. De Europese Commissie meende echter dat deze combinatie een te sterke marktpositie zou krijgen. Alcan ging daarop verder met Alusuisse.
Het nieuwe bod zal zeker te maken krijgen met een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Volgens analisten maakt Alcan nu meer kans omdat Chinese aluminiumproducenten zich op de wereldmarkt hebben gestort. Op de effectenbeurzen werd maandag positief gereageerd. Het aandeel Pechiney steeg in Parijs 18,6 procent tot ruim 40 euro.
In de aluminiumsector is al enkele jaren sprake van krachtenbundelingen. Die hebben ertoe geleid dat nog maar vier spelers relevant zijn op de wereldmarkt. Naast Alcan en Pechiney zijn dat het Amerikaanse Alcoa, ’s werelds grootste aluminiumproducent, en Norsk Hydro.
Alcoa behaalde vorig jaar een jaaromzet van ruim 20 miljard dollar. Alcan boekte een omzet van 12,5 miljard dollar, Pechiney kwam uit op 11,9 miljard euro. Als het overnamebod van Alcan slaagt, ontstaat de grootste aluminium- en verpakkingsproducent ter wereld met 88.000 werknemers.
Pechiney, dat een grote vestiging heeft in Vlissingen, betitelde maandag de toenadering van Alcan als „ongevraagd”. „Dit voorstel, waarvan de uitkomst onzeker is, heeft negatieve implicaties voor het concern, zijn werknemers en zijn aandeelhouders”, aldus Pechiney in een reactie. De directie wil zich op korte termijn buigen over een strategie om zich Alcan van het lijf te houden.
Alcan verklaarde maandag dat bestuursvoorzitter Travis Engen vorige week al wel in twee ontmoetingen de belangrijkste elementen van het bod heeft doorgegeven aan zijn Franse collega Jean-Pierre Rodier.
Pechiney zag eerder dit jaar een poging mislukken om de aluminiumtak van het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus over te nemen. De verkoop van deze divisie werd door de rechter verboden nadat de Nederlandse raad van commissarissen bezwaar had aangetekend.
De directie van Corus zit nu met de aluminiumdivisie in haar maag. De activiteiten zijn te klein om een belangrijke rol te kunnen spelen op de wereldmarkt. Corus wilde de divisie versterken door deze samen te voegen met de Duitse Vereinigte Aluminium-Werke (VAW), maar moederconcern Eon besloot begin 2002 VAW te verkopen aan Norsk Hydro. Afgelopen vrijdag gingen geruchten dat Norsk Hydro ook een bod zou willen uitbrengen op Pechiney. De Noren ontkenden dat toen.