Arcadis krijgt tik na winstwaarschuwing
AMSTERDAM (ANP) – De aandelenkoers van advies- en ingenieursbedrijf Arcadis stond maandag onder druk nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven voor dit jaar.
Arcadis maakte ook bekend de Britse branchegenoot EC Harris te willen overnemen.
De koers van Arcadis daalde rond half één ruim 3 procent ofwel 46 cent tot 13,80 euro, terwijl de MidKap-index 0,5 procent steeg tot 489,67 punten.
Die tik volgde op de mededeling dat de netto operationele winst dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan de 78,4 miljoen euro in 2010. Eerder gaf Arcadis nog aan een groei van het resultaat van 0 tot 5 procent te verwachten. De prognose voor dit jaar is exclusief de boekwinst van 7,4 miljoen euro op de verkoop van Arcadis Aqumen Facility Management.
Arcadis maakte ook bekend geen „significante” wijziging in de marktomstandigheden te verwachten. In het derde kwartaal zat het met name tegen in Polen, waar grote wegenprojecten werden stilgelegd. In Nederland en België leidde een lagere vraag bij overheden tot een vermindering van de activiteiten. De markten in Zuid-Amerika, de Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten groeiden.
Arcadis geeft voor de beoogde aankoop van EC Harris 3 miljoen aandelen uit aan partners van EC Harris, bovenop een niet gekwantificeerd bedrag in contanten. De koopprijs is gebaseerd op een waardering vergelijkbaar met andere recente grotere overnames van Arcadis, aldus het bedrijf.
Volgens bestuursvoorzitter Harrie Noy van Arcadis is de overnamesom „in absolute termen” lager dan de circa 200 miljoen dollar die in 2009 (destijds 141 miljoen euro) werd betaald voor het Amerikaanse Malcolm Pirnie.
EC Harris haalde in het eind april afgesloten boekjaar een omzet van 254 miljoen Britse pond (290 miljoen euro). Het Britse bedrijf heeft ongeveer 2600 medewerkers. Arcadis verwacht de overname volgende maand te kunnen afronden.
Door de aankoop groeit de omzet van Arcadis tot 2,3 miljard euro en komt het aantal medewerkers op bijna 19.000. De aankoop geeft Arcadis onder meer een sterke uitvalsbasis in Azië en een „substantiële” versterking van de positie in het Midden-Oosten.