Cultuur & boeken

Superbeesjes de zoveelste boekenheld

Er zijn nogal wat heldhaftige kinderboekpersonages. Dat valt helemaal op nu de Kinderboekenweek in het teken van heldenmoed en dapperheid staat. Zelfs de prentenboeken doen mee. Neem ”Superbeesje is al onderweg” van Guido van Genechten. De hoofdpersoon, een lieveheersbeestje met een soort turboaandrijving, redt het ene dier na het andere.

Mariëlle Oussoren-Buys
12 October 2011 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 17:05

De held is het eerste deel van het verhaal de grote afwezige. Op de eerste vijf dubbele pagina’s staan de dieren in nood centraal: van een olifant die vastzit in de modder tot een slang die „serieus in de knoop” zit. En dan is daar opeens, ook twee pagina’s vullend, Superbeesje. Hij gaat de dieren een voor een bevrijden. Daar heeft hij allerlei uitzonderlijke hulpmiddelen voor, zoals een „superkrachtige olifantenzuignap.”

Zowel idee als uitwerking is eigenlijk heel eenvoudig. Slechts een enkele keer staan er meer dan vijftien (!) woorden op een pagina. Soberheid is ook de kracht van de platen. Van Genechten beeldt af wat belangrijk is en laat de rest weg. Hij speelt veel met het perspectief. De bijna uitgedroogde kameel oogt nietig en verloren op de donkergele woestijnvlakte die twee pagina’s vult. De wanhoop van de slang benadrukt hij juist door hem –inclusief knoop– levensgroot af te beelden.

”Superbeesje” is een geslaagde variatie op het Supermanthema. Zelfs aan de cape is gedacht: als Superbeesje uitgeteld in bed ligt, hangt zijn rood-zwarte stippeltjescape aan twee wasknijpers. Overigens niet voor lang. De held slaapt nog niet of er komt een nieuwe hulpvraag…


Boekgegevens

”Superbeesje is al onderweg”, door Guido van Genechten; uitg. Clavis, Hasselt, 2011; ISBN 978 90 448 1598 6; 24 blz.; € 15,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer