EHBO-uitgave zoomt in op letsel 65-plusser

Nederland vergrijst. En bij het klimmen der jaren neemt de kwetsbaarheid toe. Vooral vallen, struikelen en uitglijden of een duikeling van ladder, trap of fiets leiden vaak tot ernstige letsels. Jaarlijks melden zich 230.000 ouderen bij een ziekenhuis na een ongeval in of om het huis. Niet alleen EHBO’ers, ook huisgenoten en mantelzorgers zullen steeds vaker met ongelukken worden geconfronteerd.

11 October 2011 19:04Gewijzigd op 14 November 2020 17:05
Foto ANP
Foto ANP

Om alle betrokkenen goed beslagen ten ijs te laten komen, bracht de Koninklijke Vereniging EHBO vorige maand ”Hét EHBO Ouderen Boek” uit. De uitgave (ISBN 978 94 6107 073 9, 70 blz., € 12,95) is toegespitst op het verlenen van eerste hulp aan 65-plussers en maakt deel uit van de serie ”Herhaling en verdieping EHBO”. Bart van Walderveen, voorzitter van de vereniging, hoopt dat het boekwerkje de zelfredzaamheid van ouderen en de vrijwilligers om hen heen bevordert. Dit is in zijn ogen hard nodig, omdat „de overheid deze hulp steeds meer aan de burgervrijwilliger overlaat.”

Mensen lopen naarmate ze ouder worden meer risico’s. Vanwege broze botten heeft een val voor een 65-plusser vaker nare gevolgen dan bij een jongere. Een belangrijk aandachtspunt vormt de pijndrempel. Menig kind zet een flinke keel op als het zich bezeert. Het gros van de ouderen zal daarentegen niet luidkeels laten merken dat er iets aan de hand is of snel klagen, omdat de pijngrens hoger ligt. Een hulpverlener moet dus doorvragen.

Het handzame, door Marion van den Hurk-Dittmar en Elly Bruin geschreven EHBO-boekje is overzichtelijk opgezet. Elk van de zes hoofdstukken begint met een korte praktijksituatie, waarna de thema’s verder worden uitgewerkt. Achtereenvolgens fysieke en mentale veranderingen, vijf belangrijke EHBO-punten, de drie vitale functies, aandoeningen en ziektebeelden, letsels die vaker bij ouderen voorkomen en hulpmiddelen voor ouderen.

Het betreft ten dele bekende kost die op een rijtje wordt gezet. Anderzijds passeren verrassende zaken de revue. Omdat de smaak behoorlijk kan veranderen ligt het gevaar van voedselvergiftiging op de loer. Een oudere proeft niet meer dat iets bedorven is.

Algemene aandachtspunten zijn waar mogelijk toegespitst op 65-plussers. Zo krijgen hulpverleners het advies niet in discussie te gaan bij het geruststellen van iemand die geheugenproblemen heeft. Ouderen kunnen na het oplopen van letsel achterdochtig of zelfs agressief reageren. „Bedenk wel dat je met volwassenen te maken hebt, benader ze niet denigrerend”, stellen de auteurs terecht. Het siert hen dat ze toegankelijk hebben geschreven en dat de uitgave niet vol jargon staat. Tegelijkertijd blijkt het soms lastig een boekje voor huisgenoten én EHBO’ers samen te stellen, want leken zullen waarschijnlijk niet snel naar een automatische externe defibrillator grijpen. Dit laat onverlet dat de uitgave voor de EHBO’er meer dan voldoende zinvolle informatie bevat.

www.knv-ehbo.nl om het boek te bestellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer