Nieuwe plannen Merkel en Sarkozy voor euro
AMSTERDAM (ANP) – De pogingen tot het oplossen van de Europese schuldencrisis gingen ook in het weekeinde door. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy ontmoetten elkaar in Berlijn. Ondertussen bereikten de ontwikkelingen rondom Dexia de beslissende fase, en werd er een Deense bank genationaliseerd.
Volgens Sarkozy en Merkel moeten de eurolanden hun problemen uiterlijk begin november hebben opgelost, voor de bijeenkomst van de G20-landen in Frankrijk. De twee leiders zeiden uiterlijk aan het einde van deze maand met nieuwe voorstellen te komen om de crisis aan te pakken.
Het zou naar verwachting gaan om voorstellen voor de herkapitalisatie van banken, voor een betere coördinatie van de economische maatregelen in de eurozone en nieuwe plannen voor hulp aan Griekenland.
Volgens Merkel staan beide landen klaar om banken te steunen, maar moet dat wel ordelijk verlopen „Duitsland en Frankrijk willen dat gelijke criteria worden toegepast, criteria die door alle partijen worden geaccepteerd. Wij zullen aan alle relevante autoriteiten vragen of dat wat wij doen ook duurzaam is”, aldus Merkel.
Ondertussen gingen de ontwikkelingen bij de Belgisch-Franse bank Dexia de beslissende fase in. België en Frankrijk bereikten overeenstemming over de opsplitsing van de noodlijdende bank. Details waren zondagavond nog niet bekend, het akkoord lag toen ter goedkeuring bij het bestuur van de bank.
Volgens Belgische media betaalt België circa 4 miljard euro voor de Belgische activiteiten van Dexia. De overheid van het land neemt een belang van 100 procent in de bank, waarmee het Belgische deel van Dexia volledig wordt genationaliseerd.
Ook in Denemarken keerde de schuldencrisis terug op de radar. De Deense regionale Max Bank werd daar genationaliseerd. Max Bank zou niet meer kunnen voldoen aan de eisen voor verdere afschrijvingen op slechte leningen. Het is de tiende Deense bank die in handen van de overheid komt, sinds het begin van de financiële crisis in 2008.
De schijnwerpers worden nu gericht op Malta, waar maandag wordt gestemd over de versterking van het Europese noodfonds EFSF. Een hamerstuk, volgens kenners. De cruciale stem valt dinsdag in Slowakije. Daar bleek echter een impasse te zijn ontstaan in de onderhandelingen over het noodfonds tussen de coalitiepartners.