Biografie Apple-oprichter Steve Jobs verschijnt maand eerder
CUPERTINO – De biografie van Apple-oprichter Steve Jobs verschijnt een maand eerder dan gepland, zo is besloten na zijn overlijden op donderdag. Op 24 oktober ligt het boek in de winkel.
In de Verenigde Staten zijn al massaal voorbestellingen gedaan voor het werk dat is geschreven door Walter Isaacson (eerder werkzaam bij CNN en Time Magazine).
Het aantal pre-orders steeg bij Amazon met meer dan 40.000 procent, zo meldde het bedrijf. Het 17,88 dollar kostende boek staat nu op nummer 1 in de lijst van best verkopende boeken van het moment op Amazon. Het eveneens nog niet verschenen boek ”I, Steve: Steve Jobs in His Own Words” van schrijver George Beahm is ook razend populair.
Voor zijn boek ”Steve Jobs” sprak Isaacson in de loop van een paar jaar meer dan veertig keer met de Apple-icoon, die donderdag op 56-jarige leeftijd overleed. Verder waren er interviews met meer van honderd familieleden, vrienden, vijanden, concurrenten en collega’s. Jobs werkte van harte mee aan het boek, maar wilde geen zeggenschap of voorinzage rond het project.
Nu.nl publiceerde vrijdag een passage uit ”Steve Jobs”. Daaruit komt naar voren dat Jobs een genie op zijn vakgebied was, met een persoonlijkheid die lang niet altijd voor iedereen even gemakkelijk te harden was.
Een passage: „Zelf schreef hij zijn vermogen om zich te focussen en zijn liefde voor eenvoud toe aan zijn training in zen. Zen had zijn waardering voor intuïtie aangescherpt, zen had hem laten zien hoe hij alles weg kon filteren dat afleidde of overbodig was en had hem van een esthetiek voorzien die gebaseerd was op minimalisme. Jammer genoeg had diezelfde zentraining hem echter nooit kunnen voorzien van innerlijke rust, en dat behoort ook tot zijn nalatenschap. Hij was vaak gespannen en ongedurig, karaktertrekken die hij niet probeerde te verstoppen.”
De biografie (”Steve Jobs, de biografie”) over het leven en de carrière van Jobs komt ook in Nederland op 24 oktober uit en wordt uitgegeven door Unieboek/Het Spectrum. Het boek zal in Nederland 25 euro gaan kosten.