Wortelkanaalbehandeling / bloeddruk / sodium lauryl sulfate
Ik (meisje, 20) had altijd een prima gebit, zelfs nooit gaatjes om te laten vullen. Ik heb qua eet- en poetsgedrag niets veranderd, toch heb ik nu in een jaar tijd drie keer een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan bij de tandarts. Wat kan daar de oorzaak van zijn en hoe kan ik zoiets in de toekomst voorkomen?
Ik neem aan dat je je gebit regelmatig laat controleren, waarbij er tevens periodiek (gemiddeld één keer in de twee jaar) röntgenfoto’s worden gemaakt om na te gaan of er geen cariës (tandbederf) tussen je kiezen aanwezig is om dit, indien noodzakelijk, op tijd te behandelen.
Aan de hand van de foto’s die voor een wortelkanaalbehandeling gemaakt moeten worden kan de tandarts duidelijk maken waarom hij een wortelbehandeling noodzakelijk vindt en wat de oorzaak is van de ontsteking in de tand of de kies.
Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd wanneer er in de tand of kies een acute (pijnlijke) of een chronische (kan lange tijd bestaan zonder dat je er iets van merkt) ontsteking aanwezig is. Dit kan het gevolg zijn van vergevorderde cariës vlak bij de zenuw, een lekkende vulling, een grote restauratie of een verkleurde tand ten gevolge van een trauma (door een klap tegen een tand).
A. van Horssen, tandarts
Ik heb altijd begrepen dat bij een te hoge bloeddruk een te hoge bovendruk minder gevaarlijk was dan een te hoge onderdruk. Momenteel hoor ik van diverse kanten dat nu de bovendruk belangrijker is dan de onderdruk. Zijn de inzichten gewijzigd?
Hoge bloeddruk is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Een te hoge bloeddruk vergroot het risico op een beroerte, een hartinfarct en ook andere hart- en vaataandoeningen. Dat geldt zowel voor de boven- als de onderdruk. Beide kunnen een oorzaak zijn van beschadiging van de bloedvaten.
Het is mogelijk om uit gegevens van grote studies een risicoprofiel van iemand op te stellen. Dat gebeurt op grond van factoren als geslacht, leeftijd, cholesterol, roken en bloeddruk. Aan de hand daarvan kan het risico op sterfte en morbiditeit (ziekte) door hart- en vaatziekten worden geschat.
Het punt is dat in deze grote studies alleen de bovendruk werd meegenomen. Dit is de reden dat bij de risico-inschatting deze ook wordt benadrukt. Het is onjuist om te denken dat de onderdruk geen, minder of juist meer betekenis zou hebben.
Via bijgaande link kunt u meer algemene informatie over hoge bloeddruk vinden op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBK1b.htm
J. A. Spaan, huisarts
Wat is uw mening over de chemische stof sodium lauryl sulfate als ingrediënt van shampoos, douchegels en tandpasta? Deze stof schijnt ook gebruikt te worden om onder andere motoren te ontvetten en zou op lange termijn kankerverwekkend zijn. In hoeverre moeten we deze stof mijden?
Sodium lauryl sulfate is een oppervlakteactieve stof en daardoor schuimvormend en (sterk) reinigend. Bij hoge concentraties kan irritatie (bijvoorbeeld van de huid) optreden. In hoge concentraties moet je er dan ook voorzichtig mee omgaan, zoals overigens geldt voor alle sterke reinigingsmiddelen.
In shampoos en douchegels wordt sodium lauryl sulfate in lage concentraties gebruikt en geeft de stof meestal geen problemen, ook al omdat je er dan maar kort mee in contact komt en het daarna weer afspoelt. Als het gebruikt wordt in tandpasta gaat het ook om lage concentraties.
In de wetenschappelijke literatuur heb ik geen goede studies kunnen vinden die eventuele schadelijkheid van sodium lauryl sulfate onderbouwen.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog