Economie

Oud-Applebaas Steve Jobs overleden

APELDOORN – Oud-Appletopman Steve Jobs is overleden. Hij stierf woensdag op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een zeldzame vorm van leverkanker.

Redactie digitale media
6 October 2011 02:02Gewijzigd op 14 November 2020 16:59

Dat maakte elektronicagigant Apple bekend.

Jobs trad in augustus af als CEO. Tim Cook volgde hem op. Hij bleef wel bestuursvoorzitter.

Hij vervulde vanaf de oprichting tot kort voor zijn dood een sleutelrol bij het dwarse technologiebedrijf. Dankzij zijn enthousiasme voor Apple’s producten wist Jobs miljoenen mensen wereldwijd in de ban te krijgen van producten als de Mac, de iPod, de iPad en de iPhone.

Reacties

Apple reageerde in een verklaring op de dood van Jobs: „Steves genialiteit, passie en energie waren de bron van talloze noviteiten die ons leven verrijkten en verbeterden.”

Jobs familie: „Steve stierf vredig omringd door zijn familie. In zijn publieke leven, was Steve een visionair, in zijn privéleven koesterde hij zijn familie. We weten dat velen van u met ons zullen rouwen. We vragen respect voor onze privacy tijdens onze rouwperiode.”

Appletopman Tim Cook: „Apple heeft een visionair en creatief genie verloren; de wereld een verbazingwekkend mens. Steve laat een bedrijf achter dat alleen hij kon bouwen, en zijn geest zal voor altijd de fundering vormen van Apple.”

De Amerikaanse president Obama: „Michelle en ik hebben met droefheid kennis genomen van het nieuws dat Steve Jobs is overleden. Steve behoorde tot de grootste Amerikaanse vernieuwers - moedig genoeg om anders te denken, brutaal genoeg om te geloven dat hij de wereld kon veranderen en getalenteerd genoeg om dat ook te doen. De wereld heeft een visionair verloren. Er is misschien wel geen groter eerbetoon aan Steve’s succes dan het feit dat een groot deel van de wereld het nieuws over zijn dood vernam via een apparaat dat hij heeft uitgevonden.”

Microsoft-oprichter Bill Gates: „Voor hen die met hem mochten werken was dat een waanzinnig grote eer. Ik zal Steve heel erg missen. De impact van zijn bestaan zal over vele generaties nog voelbaar zijn.”

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg: „Steve, bedankt dat je een mentor en een vriend hebt willen zijn. Bedankt dat je liet zien dat wat je bouwt de wereld kan veranderen. Ik zal je missen.”

Burgemeester Bloomberg van New York: „Amerika heeft een genie verloren die zal worden herinnerd met Edison en Einstein. Steve Jobs kon in de toekomst kijken en bracht die naar de mensen toe, lang voordat die zelfs de horizon konden zien.”

Condoleance

Er is donderdag een Nederlands condoleanceregister geopend voor Steve Jobs, de topman van elektronicabedrijf Apple, die woensdag (lokale tijd) in Amerika overleed aan de gevolgen van leverkanker. Via de website condoleance.nl kunnen bewonderaars hun steun betuigen.

Rouwenden wereldwijd kunnen hun steunbetuigingen naar rememberingsteve@apple.com sturen, zo meldt het bedrijf.

Jobs carriere bij Apple

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee Apple mensen enthousiast wist te maken voor een van de eerste personal computers.

In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond. Jobs verloor in 1985 een gevecht om de macht met de voormalige bestuursvoorzitter van Pepsi Cola, John Sculley, en werd aan de kant geschoven. Een harde klap voor Jobs, die Scully nota bene zelf voor die taak had uitgekozen.

In 1997 werd hij echter als redder teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.

Hij werd door vriend en vijand bewonderd om zijn leiderschap en visie. Zo zei Microsoft-oprichter Bill Gates ooit over Jobs: „In termen van inspirerende leiders is Steve Jobs de beste die ik ooit heb ontmoet. Hij gelooft in goede producten en is in staat om dat te communiceren.”

Jobs kampt al jaren met een slechte gezondheid. In 2004 leed hij aan alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Hierna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin dit jaar opnieuw met ziekteverlof ging. Alleen om de nieuwste iPad te presenteren en voor een diner met Barack Obama verscheen hij weer in het openbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer