Actieboek: Historische jeugdroman over Luther
Op de rijksdag te Worms die in 1521 werd gehouden neemt Luther het op tegen keizer Karel V. Hij weigert zijn theologische geschriften te herroepen. Na de rijksdag wordt de vogelvrij verklaarde Luther door vrienden in veiligheid gebracht op de Wartburg.
Rond deze historische gebeurtenissen heeft Judith Janssen haar boek ”De mysterieuze monnik” geschreven. Simon is erg verdrietig als zijn moeder plotseling aan de pest overlijdt. Maar dat niet alleen: hij is ook bezorgd. Waar is zijn moeder nu? Moet zij nog een poos lijden in het vagevuur? Zal hij een aflaat voor haar kopen?
Simon krijgt de kans van zijn leven als hij met zijn neef Geerten mee op reis mag naar Worms, waar een belangrijke vergadering gehouden wordt. De dappere monnik Maarten Luther moet daar voor de keizer komen. In de drukke stad Worms raakt Simon zijn neef kwijt en ontmoet hij het dienstmeisje Suzanna. Ondanks het oponthoud probeert Simon zijn doel te bereiken en zijn levensvragen aan de mysterieuze monnik voor te leggen.
Daarin zit ook de verdienste van dit boekje: dat de vragen die de jonge Simon heeft rond dood en eeuwigheid in direct verband worden gebracht met de leer die Luther bracht en op een mooie manier verweven zijn tot een boeiend verhaal. De beknoptheid van het boekje brengt beperkingen met zich mee: soms lijken gebeurtenissen tamelijk toevallig. Vooral de rol van Suzanna is nogal onwerkelijk. En ligt het voor de hand dat Luther een 11-jarige boerenknaap een Latijnse bijbel geeft? De illustraties van Roelof van der Schans zijn heel sfeervol en mysterieus.
Boekgegevens
”De mysterieuze monnik”, door Judith Janssen; uitg. Mozaïek Junior, Zoetermeer, 2011; ISBN 978 90 239 9385 8; 86 blz.; € 3,95 (actieprijs).