Keurmerk glazenwassers bepleit
RIJSWIJK (ANP) – Het zou goed zijn als er een keurmerk komt voor glazenwassers. Dat stelde ambachtenorganisatie HBA woensdag, daags voor het 30-jarig jubileumcongres van de OSB, brancheorganisatie voor schoonmakers en glazenwassers.
Onder meer de OSB zegt last te hebben van imagoschade door malafide ondernemers die op de particuliere markt werken. Hoewel de jarige niet op die markt actief is, heeft de OSB wel te maken met de gevolgen. „De malafide ondernemers zorgen onder meer voor negatieve publiciteit”, aldus een woordvoerster van de OSB.
Volgens het HBA is in de huidige situatie een keurmerk nog niet aan de orde . Daarvoor zouden eerst de problemen binnen de branche moeten worden aangepakt. „Een keurmerk is namelijk een soort stempel voor excellentie. Voor ons is het eerste belang dat iedere ondernemer aan bepaalde eisen voldoet. Maar voor de toekomst moet een dergelijk keurmerk mogelijk zijn”, stelt het HBA.
Al enige jaren bezoedelt een kleine groep glazenwassers door intimidatie, afpersing en andere maffia-achtige praktijken de naam van de gehele branche. De aanpak van deze groep laat zich echter moeilijk sturen. Het HBA is verbaasd over het uitblijven van steun van lagere overheden bij de aanpak van malafide ondernemers.
„Wij begrijpen dat het voor bijvoorbeeld gemeenten lastig is om van iedere glazenwasser te bepalen of deze zich aan de regels houdt”, stelt een woordvoerder van het HBA. „Dan zou je net als bij topsporters zogeheten ’whereabouts’ moeten invoeren. Dat is niet te doen. Maar eigenlijk ben ik wel verbaasd dat echte steun voor onze plannen uitblijft.”
Het HBA zou graag zien dat er een register komt voor glazenwassers. Een geregistreerde glazenwasser staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, draagt zijn belasting netjes af en werkt volgens de regels . Ook biedt een geregistreerde glazenwasser klanten de mogelijkheid giraal te betalen.
„Om te kunnen toetsen of glazenwassers zich aan de voorgeschreven regels houden, is de hulp van gemeenten zeker nodig”, vervolgt de zegsman. „Anders wordt het middel een soort hond die niet kan bijten. Door bijvoorbeeld een algemene plaatselijke verordening of een andere gemeentelijke verordening kunnen controles worden uitgevoerd. Daarover zijn we met gemeenten in gesprek.”
Nog voor januari verwacht het HBA het rapport van kartelwaakhond NMa over de malafide praktijken binnen de glazenwassersbranche. De ambachtenorganisatie hoopt onder meer dat de uitkomsten van dat rapport de overheden zal overtuigen.