Mail over Mohammed Sabaoui berust op onzin
„Onlangs had de Franse journalist Philippe Aziz een vraaggesprek met de 25-jarige Mohammed Sabaoui, student sociologie aan de universiteit van Lille, Algerijn van afkomst, maar tot Fransman genaturaliseerd. In dit artikel de voornaamste passages uit dit gesprek. Erg verhelderend.”
Een doorstuurmail met deze aanhef kwam zo’n twee weken geleden bij de redactie binnen. Het onderwerpveld beloofde „een islamitische visie op Europa.” De doorgestuurde „voornaamste passages” uit het gesprek liegen er niet om. Sabaoui kondigt aan dat de moslims in Frankrijk zich concreet gaan inspannen om de macht te grijpen.
De eerste stap zou gezet moeten worden in Roubaix, een Noord-Franse stad waar een islamitische meerderheid zou wonen van 60 procent. „Bij de gemeenteraadsverkiezingen zullen wij onze mensen mobiliseren en de volgende burgemeester zal mohammedaan zijn. Na onderhandelingen zullen wij Roubaix tot onafhankelijke mohammedaanse enclave verklaren en de sharia opleggen aan alle inwoners.”
De christelijke minderheid in de stad zal onderworpen worden aan bekeringspogingen, stelt Sabaoui in het interview. „Zij die weigeren, zullen behandeld worden zoals het hoort.” De student geeft aan dat de moslimgemeenschap „niet de dwang van de christelijke verplichting” kent tot bijstand en bescherming van zwakken zoals de weduwe en de wees. „Wij moeten hen integendeel verpletteren als zij door hun ongeloof een obstakel zijn.”
En zo gaat het nog een tijdje door. Het mailtje circuleert al enige tijd in Nederland en België. Met name op rechts-radicale sites wordt de inhoud graag onder de aandacht gebracht. Maar is het mailtje wel zo verhelderend als de intro doet geloven? Wie mag deze Mohammed Sabaoui wel niet zijn?
De genoemde journalist Phillipe Aziz is bekend. Hij schreef in 1996 een geruchtmakend boek over de islamitische gemeenschap van Roubaix: ”Le Paradoxe de Roubaix”. Daarin luidde hij de alarmklok over de toenemende islamisering in Roubaix. Zijn naam klinkt dus vertrouwenwekkend in het verband van het mailtje. Het lijkt op het eerste oog te kloppen.
Aziz is alleen al in 2002 overleden, wat het „onlangs” uit de intro tot een wel erg ruim begrip maakt. Goed, een e-mail kan blijkbaar ook een lange weg afleggen. Vreemder wordt het als blijkt dat dezelfde mail eerder is rondgestuurd met de aanhef: „In 2004 had Aziz een vraaggesprek met deze Mohammed Sabaoui.” Zo staat het bericht onder meer op de site van het Vlaams Belang in België. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Aziz na zijn dood nog een gesprekje heeft gevoerd met meneer Sabaoui.
Het waarheidsgehalte van de mail wordt nog bedenkelijker als blijkt dat het mailtje in 1996 al in Frankrijk circuleerde. In 2008 maakt het daar een nieuwe digitale rondedans, waarop de universiteit van Lille in een officiële verklaring aangaf dat er aan de instelling nooit een Mohammed Sabaoui heeft gestudeerd of werkzaam is geweest. Kortom: student Moham(m)ed Sabaoui bestaat helemaal niet buiten de digitale werkelijkheid.
Dat was in 2008. Al veel eerder had het Franse volk kunnen weten dat de e-mail op onzin berust. In 1996 plaatste de Franse krant Le Monde Diplomatique al een lijvig artikel over de (on)waarheden van het boek van Philippe Aziz, waarin de rondzendmail ook al wordt genoemd. Aziz ontkent elke verantwoordelijkheid en noemt de mail „een schande.” Het zou gaan om een vervalsing van een interview uit ”Le Paradoxe de Roubaix”.
Het is ongelooflijk dat de mail meer dan zeventien jaar later echter nog steeds circuleert en op vele sites voor zoete koek wordt geslikt. De enige verklaring daarvoor is islamofobie. Het verhaal maakt extra sceptisch over alles wat zich op internet aandient als „het echte nieuws” en „het ware verhaal.” En een parlementaire partij als het Vlaams Belang zou zich moeten schamen zulke angstzaaiende flauwekul klakkeloos op de site te plaatsen.
Reageren? buza@refdag.nl