Kamerreacties Green Deal
DEN HAAG (ANP) – De CDA-fractie in de Tweede Kamer is tevreden over de Green Deal die het kabinet maandag presenteerde. „Een mooi instrument om een aantal belangrijke doelen te halen”, aldus CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf.
Het CDA noemt de Green Deal een ’win-win situatie’, die niet uitgaat van een subsidiepot, maar maatwerk levert inzake regelgeving. Volgens Van der Werf gaat het om „een innovatief en kansrijk instrument in aanvulling op het nationale energie- en milieubeleid.”
PvdA-Tweede Kamerlid Samsom „Het kabinet is helaas blijven hangen in plannetjes en ideetjes, waarvan 99 procent ook zonder Green Deal uitgevoerd zou worden”. In de plannen staat dat bij energiebedrijven vanaf 2015 een deel van de stroom duurzaam moet zijn opgewekt, zodat in 2020 35 procent van alle stroom groen is.
Maar daarvan is Samsom niet onder de indruk. „Je moet niet pas in 2015 vastleggen wat in 2020 nodig is, maar juist eerder. Die 35 procent moet nu worden vastgelegd. Anders duurt het pas tot bijvoorbeeld 2018 voordat de windparken er staan.”
In de huidige vorm kan de PvdA-fractie de plannen van het kabinet dan ook niet steunen, aldus Samsom.
D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven: De Green Deal van het kabinet is „een gerecyclede versie van de voorstellen uit het kabinet-Balkenende II”, en daarmee oude wijn in nieuwe zakken. D66 is niet onder de indruk van ambities die zijn neergelegd over windenergie, slimme energiemeters of de bijstook van biomassa. Deze doelstellingen bestonden al, betreffen verplichtingen uit Brussel of zijn niet ambiteus genoeg, schetst Van Veldhoven.
D66 zou liever zien dat het kabinet inzet op structurele maatregelen, in plaats van losse projecten.
Milieudefensie vindt de overheid te vrijblijvend als het gaat om duurzame ambities. Volgens de organisatie is er meer sprake van een goedbedoeld wensenlijstje dan een agenda.
Dat liet de organisatie weten in reactie op de maandag gepresenteerde Green Deal en de duurzaamheidsagenda van het kabinet.
In de agenda staan belangrijke doelen, vindt Milieudefensie-directeur Hans Berkhuizen, zoals de verduurzaming van productie en consumptie van voedsel. Maar de agenda laat volgens hem niet zien hoe het kabinet dit denkt te bereiken. „Het kabinet kiest ervoor aan de zijlijn te staan in plaats van een actieve rol te spelen.”