Economie

Vissers tegen ”discard ban”

DEN HAAG – Visserijorganisaties zien niets in een verbod om bijvangsten terug te gooien, de zogeheten ”discard ban”.

Redactie politiek
30 September 2011 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 16:53
Urkse kotter. Foto RD
Urkse kotter. Foto RD

Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het nieuwe Europese visserijbeleid.

Brussel speelt met de gedachte een discard ban in te voeren om de bijvangst van ongewenste vissen door vissers in te perken. Elke kilo tong zorgt bijvoorbeeld voor de dood van ongeveer 8 kilo vis en 4 kilo ongewervelde dieren, aldus Stichting De Noordzee. Door die grote hoeveelheden bijvangst gaat de hoeveelheid vis in zee hard achteruit.

Visserijorganisaties stelden gisteren dat de discard ban zinloos is. „Alle bijvangst wordt dan aangeland en gaat dan dood”, aldus Den Hartog van het Productschap Vis. Dat is niet het geval als vissers hun bijvangst op zee weer overboord mogen gooien. Dan overleeft 25 tot 75 procent.

De discard ban brengt ook extra kosten met zich mee voor vissers, want zij moeten de bijvangst aan wal weer kwijt zien te raken.

De vissers vroegen om aanpassing van de regels die bijvangst veroorzaken. Hille Ris Lambers van het Wereld Natuur Fonds stelde om voor vissers zelf te laten bepalen hoe ze bijvangst voorkomen.

Tegenover de Kamer pleitten de visserijorganisaties verder voor handhaving van de individueel uitwisselbare visquota en voor het regionaal, in plaats van het pan-Europees afstemmen van het visserijbeleid.

Klinckhamers van Greenpeace greep de gelegenheid aan om namens zijn organisatie opnieuw te pleiten voor de instelling van reservaten op zee waar niet mag worden gevist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer