CDA-kiezer beschaamd over coalitie met Wilders
DEN HAAG – Bijna twee derde van de CDA-kiezers vindt dat het CDA zich moet schamen voor de steun die het samen met de PVV biedt aan het huidige kabinet.
Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.
De helft van de CDA-stemmers snapt niet dat het kabinet de PVV nog als partner gedoogt. Van de VVD-kiezers is 13 procent daarover verwonderd, van de PVV-achterban 12 procent.
Een derde van de PVV-stemmers en 29 procent van de CDA’ers meent dat het beter voor Nederland is als het kabinet er snel mee stopt. De helft van de CDA’ers denkt dat het optreden van Wilders eraan bijdraagt dat het kabinet voor eind volgend jaar valt. Het percentage CDA-kiezers dat aangeeft te hopen op de val van het kabinet neemt volgens De Hond geleidelijk toe.
Voor de manier waarop Wilders tijdens de algemene beschouwingen van vorige week optrad, kan 84 procent van de CDA-stemmers geen waardering opbrengen. Dat geldt ook voor 53 procent van de VVD-kiezers en voor 14 procent van Wilders’ eigen achterban.
In de peiling van De Hond stijgt het CDA met één zetel en komt het uit op vijftien zetels. Dat zijn er zes minder dan de partij nu in de Kamer bezet. De PVV zakt twee zetels, de VVD wint er één. De CU staat op één zetel winst, de SGP blijft stabiel op twee zetels.
De afgelopen dagen trokken oud-Kamervoorzitter Weisglas en Nationale ombudsman Brenninkmeijer hard van leer tegen Kamervoorzitter Verbeet. Beiden stellen dat Verbeet tijdens de algemene beschouwingen harder had moeten en kunnen ingrijpen. Verbeet zei zaterdag in de Volkskrant dat Rutte beter niet had kunnen terugschreeuwen naar Wilders, toen die hem toebeet: „Doe eens normaal, man.”
Met de kritiek van Weisglas en Brenninkmeijer is Verbeet het oneens. Ze wees er zondag op dat de partijen hebben afgesproken dat Kamerleden in principe zelf reageren als ze worden aangevallen. Ook zei ze dat bevoegdheden om Kamerleden het woord te ontnemen en weg te sturen, een dode letter zijn.