Economie

Europa wil meer armslag noodfonds

WASHINGTON – Onder druk van onder meer de VS en China werken eurolanden aan mogelijkheden om de armslag van het noodfonds voor schuldenlanden fors te vergroten, zonder het bedrag waarvoor overheden garant staan te verhogen.

Redactie economie
26 September 2011 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 16:48

Een hooggeplaatste Europese ambtenaar heeft dat dit weekeinde gezegd. „We moeten een mechanisme vinden dat van elke euro in het EFSF 5 euro maakt, maar daar is nog geen beslissing over genomen”, aldus de ambtenaar.

De omvang van het noodfonds, waarbij de eurolanden garant staan voor 440 miljard euro, kan vanwege weerstand in vooral Duitsland volgens de ambtenaar waarschijnlijk niet worden verhoogd. Een vervijfvoudiging van het noodfonds zou echter nodig zijn om, naast Griekenland, eventueel ook landen als Italië en Spanje te helpen.

Europa werd de afgelopen week onder grote druk gezet door de Verenigde Staten en diverse opkomende economieën zoals China om meer maatregelen te nemen om de schuldencrisis te bestrijden. Hun vrees is dat de crisis verder overslaat naar grotere economieën, de Europese bankensector verzwakt en daarmee de groei van de wereldeconomie schaadt.

De schuldencrisis bepaalde zaterdag de agenda van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Financiële leiders uit de hele wereld waren bijeen in Washington om een manier te vinden om de vele bedreigingen voor de wereldeconomie te bestrijden. Namens Nederland schoven minister van Financiën De Jager en president Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) aan.

De bijeenkomst was vooral bedoeld om de risico’s en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Beslissingen werden er dit weekeinde niet genomen. Wel spraken de eurolanden zaterdag af om alles te doen wat nodig is om de schuldencrisis te bestrijden. Daarbij gaat het volgens de verklaring van de 187 lidstaten van het IMF om de implementatie van de afspraken die euroleiders eind juli maakten over de versterking van het noodfonds en de verbetering van het bestuur van de eurozone.

Volgens IMF-presidente Christine Lagarde is de wereldeconomie op een kritiek punt beland. „De situatie is ernstig, maar er zijn al veel positieve stappen gezet”, stelde ze na de top. Lagarde putte vertrouwen uit de bijeenkomst met ministers van Financiën en centralebankpresidenten in Washington. „Er is een gemeenschappelijke diagnose gesteld over de huidige gebeurtenissen en er is een gedeeld gevoel over een gemeenschappelijk doel.”

De Jager stelde na afloop van de top dat de eurolanden in de komende weken aan de markten duidelijk moeten maken hoe ze het bestuur van de eurozone willen verbeteren. „De markten willen weten hoe een monetaire unie van zeventien landen, met zeventien verschillende parlementen, kan overleven zonder mechanisme om het juiste beleid af te dwingen”, aldus De Jager. „Dat leek een vraag voor de lange termijn, maar er moet op korte termijn een antwoord op komen.” De Europese top die medio oktober wordt gehouden is volgens De Jager waarschijnlijk het beste moment om het onderwerp te bespreken.

De nationale parlementen van de eurolanden stemmen voor medio oktober in met de afspraken die hun regeringsleiders ruim twee maanden geleden maakten over de versterking van het noodfonds en nieuwe hulpleningen voor Griekenland, stelde een woordvoerder van Eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) zaterdag.

De euroleiders spraken op 21 juli af het EFSF onder meer de mogelijkheid te geven obligaties van landen met financiële problemen op te kopen. Daarnaast werd voor 109 miljard euro aan nieuwe hulpleningen toegezegd aan Griekenland. Vooralsnog zijn die afspraken slechts in enkele eurolanden door het parlement bekrachtigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer