Zeezeilen voor een betere wereld
Twee vrienden die samen in een zeilboot 40.000 kilometer afleggen en 26 landen aandoen. Beslist niet alledaags. Hun belevenissen hebben ze vastgelegd in het boek ”The green miles”, dat anders dan de titel suggereert gewoon in het Nederlands is geschreven.
Met hun zeiltocht vragen de twee aandacht voor de problemen die zich voordoen in de oceanen, waar onder meer klimaatverandering, overbevolking, overbevissing en toerisme een grote aanslag plegen op de biodiversiteit.
Van een leien dakje ging het allemaal niet. Het zeilschip bleek bij de eerste inspectie rot en het geld was eerder op dan gedacht. Ze hadden het bijltje er al bijna bij neergegooid toen zich een belangrijke sponsor meldde. De wereldreis kon doorgaan.
Al varend kwamen ze verschillende bijzondere en bedreigde zeedieren tegen, zoals zeeschildpadden, diverse soorten haaien, bultruggen en blauwvintonijnen. Aparte tekstblokken geven aandacht aan beschermingsmaatregelen die voor dergelijke dieren zijn getroffen.
De sfeer in het boek is geen christelijke. Waarom in Panama 85 kratten bier en 30 flessen sterke drank moesten worden ingeslagen, is gemakkelijk te raden. De auteurs geven zelf aan er veel vrienden mee gemaakt te hebben en er gedurende de reis veel mooie feesten mee te hebben gebouwd. Soms vraag je je als lezer af wat het eigenlijke doel van de reis was.
Het boek is leesbaar geschreven en voorzien van een groot aantal foto’s. De natuur rond en in de oceanen blijkt adembenemend mooi. Waard om zuinig op te zijn.
Boekgegevens
”The green miles”, door Florian Dirkse en Arjen van Eijk; uitg. Hollandia, Haarlem, 2011; ISBN 978 90 6410 523 4; 160 blz.; € 24,95.