Zout + verkoudheid + vitamine C
Welk zout kunnen we het beste aan ons eten toevoegen: zeezout, zout verrijkt met jodium of ander zout?
Jodium is belangrijk voor een goede functie van de schildklier, die onder andere zorg draagt voor een goede stofwisseling. Als er te weinig jodium in de voeding voorkomt, werkt de schildklier te traag en kan er geen goede stofwisseling plaatsvinden.
Voor kinderen is jodium belangrijk voor een goede groei en voor het vermogen om te leren. De Nederlandse bodem is echter arm aan jodium, en wat niet in de bodem zit, komt ook niet voor in de verbouwde gewassen. Daarom wordt er in ons land jodium toegevoegd aan voedingsmiddelen die door de meeste mensen worden gegeten.
Dat geld voor keukenzout (jozozout), vleeswaren en bakkerszout, zodat jodium voorkomt in ons brood en ook in ontbijtproducten zoals beschuit, crackers, ontbijtkoek en ontbijtgranen (muesli, havermout). Ook wordt jodium toegevoegd aan dieetzout met een laag natriumgehalte. In zeezout komt nauwelijks jodium voor.
Het antwoord op uw vraag is dan ook dat jozozout het meest geschikt is om aan uw maaltijden toe te voegen, maar daarnaast zullen ook de genoemde voedingsmiddelen in uw dagmenu ervoor moeten zorgen dat u voldoende jodium binnenkrijgt.
R. van der Ploeg, diëtiste
Heeft het regelmatig gebruik van ontharingscrèmes een negatieve invloed op de huid? Het lijkt mij dat er nogal bijtende stoffen in moeten zitten. Is dat juist?
Ontharingscrèmes bevatten een stof die de haarschacht oplost: thioglycolzuur. Zo’n stof kan de huid zeker irriteren. Daarom wordt aangeraden de crème eerst op een kleine plek te proberen. Geeft dit geen problemen, dan kan een groter huid(haar)gebied worden behandeld. Als u zich aan de voorschriften houdt, is de kans op problemen niet groot. Laat de crème vooral niet langer dan de aangegeven tijd zitten. Spoel de huid goed af en vermijd na de behandeling andere stoffen en producten die mogelijk kunnen irriteren: zeep, parfum, deodorant en dergelijke. Mocht er irritatie ontstaan die niet in een paar dagen vanzelf verdwijnt, dan is het raadzaam een huisarts te raadplegen. Wanneer de behandeling goed verdragen wordt, is er geen bezwaar deze af en toe te herhalen.
Dr. A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog
Een poos geleden ben ik heel ziek geweest na besmetting met het norovirus. Ben ik nu immuun of kan ik bij een nieuwe besmetting opnieuw ziek worden?
Ja, u kunt weer ziek worden. Het norovirus is verantwoordelijk voor verreweg de meeste epidemieën van acute maag-darmontsteking (gastro-enteritis).
Het virus is zeer besmettelijk en 24 tot 28 uur na besmetting ontstaan er symptomen van heftig braken en diarree. Het virus verspreidt zich heel gemakkelijk waardoor grote aantallen mensen geveld kunnen worden, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en verpleeghuizen, maar ook tijdens jeugdkampen en op cruiseschepen.
De symptomen verdwijnen meestal ook weer na één dag tot twee dagen. Aangezien er veel verschillende soorten norovirussen bestaan, wordt er geen immuniteit opgebouwd en kun je gemakkelijk opnieuw geïnfecteerd raken. Goede hygiëne is de beste preventie.
Dr. D. J. Bac, maag-darm-leverarts
Klopt het dat suikers en ongezonde vetten vitamine C onttrekken aan het lichaam?
Nee, suikers en vetten onttrekken geen vitamine C aan het lichaam.
Dat geldt wel ten dele voor vitamine B. Bij de afbraak van suikers zijn namelijk vrijwel alle B-vitamines nodig. Dit kan bij een hoge suikerconsumptie tot tekorten leiden, met uiteenlopende gevolgen.
J. H. Baan, huisarts