Gereformeerde gemeente Scherpenisse herdenkt 150-jarig bestaan
Het eiland Tholen is van oudsher een gebied waarin de Heere op bijzondere wijze heeft gewerkt – zoals dat van zo veel plaatsen in ons land geldt. Nog steeds is er in verscheidene plaatsen de ”oude waarheid” te vinden.
Kerkelijke gemeenten zijn er op het eiland volop: van de protestantse kerk in Nederland, de hersteld hervormde kerk, christelijk gereformeerd, oud gereformeerd, gereformeerde gemeenten in Nederland en gereformeerde gemeenten. Over het algemeen zijn deze gemeenten behoudend. Op vier plaatsen is er een gereformeerde gemeente te vinden.
Met de verschijning van het boek ”Gods trouwe zorg”, dat 150 jaar gereformeerde gemeente te Scherpenisse beschrijft, is het laatste Thoolse gedenkboek van dit kerkverband verkrijgbaar. De gemeenten in Poortvliet, Sint Annaland en Tholen waren reeds beschreven.
In 285 bladzijden wordt 150 jaar kerkelijk leven verhaald, inclusief de voorgeschiedenis. De lezer wordt meegenomen naar de tijd van de Afscheiding, hij maakt kort kennis met de voorgangers Ledeboer, Budding, Van Raalte senior en, uitgebreider, met Pieter van Dijke. Het gezelschapsleven bloeide in deze tijd en de vijandschap groeide. De schuurkerk van ouderling C. M. Kleppe werd door een vrouw in brand gestoken. Dat deze schuur verzekerd was, doet de wenkbrauwen fronsen… Ds. B. Sterkenburg, die in deze schuur preekte, wees met nadruk op het zondige karakter daarvan.
De exacte datum waarop deze ledeboeriaanse gemeente werd geïnstitueerd ligt onder nog niet weggeveegd stof. Vaststaat dat het in 1861 was. De band met de ledeboerianen werd losgemaakt toen de gemeente behalve ledeboeriaanse ook kruisgezinde voorgangers toeliet.
De eerste decennia van de gemeente beslaan drie hoofdstukken. Op 14 juli 1925 trad Scherpenisse officieel toe tot de Gereformeerde Gemeenten. Over de (interkerkelijke) arbeid van ds. J. Fraanje op het eiland wordt verhaald dat een vrouw hem vroeg hoe het zou komen dat er van Gods volk wel naar de kerk kunnen en dat zij er geen vrijmoedigheid voor had. Zijn antwoord was: „Och, de ene vrouw heeft een grotere schoot dan de andere en dan kunnen er méér kinderen op!” Ook worden ontmoetingen vermeld die ds. W. C. Lamain met gemeenteleden had.
Bijzonder lezenswaardig zijn de bijzonderheden uit het leven van kinderen Gods in de gemeente. Aan Scherpenisse zijn in het verleden vier predikanten verbonden geweest: A. Visser, J. Beens, E. Venema en A. A. Brugge, terwijl de gemeente sinds 2008 bediend wordt door ds. E. Bakker. Vijfentwintig jaar in deze anderhalve eeuw was er de levende verkondiging van Gods Woord door ‘eigen’ predikanten. Het boek gewaagt echter ook van de levende verkondiging onder de leesdiensten. Driemaal kerk per zondag; hoeveel preken zijn er over de hoofden gegaan in de periode van het bestaan van de gemeente? Met weekdiensten erbij meer dan 25.000. Dat er zegen viel, valt in dit boek lezen.
Het boek is goed gedocumenteerd en door oud-ouderling J. W. Duvekot op een aansprekende en boeiende wijze geschreven, met oog voor het werk des Heeren. C. M. Kleppe verzorgde het fotowerk, dat grotendeels in kleur is uitgevoerd. Het overzicht van trouwdiensten met de Bijbelteksten kan nuttig zijn voor predikanten die regelmatig huwelijken moeten bevestigen. Een plaats- en een persoonsnamenregister completeren dit waardevolle boek.
Boekgegevens
Gods trouwe zorg 1861-2011. De geschiedenis van 150 jaar Gereformeerde Gemeente Scherpenisse, J. W. Duvekot en C. M. Kleppe; uitg. kerkenraad geref. gem. Scherpenisse, 2011; ISBN 978 90 9026186 7; 285 blz. € 24,95. Te bestellen bij W. Heijboer, Hoge Markt 20, 4694 CG Scherpenisse, tel. 0166-662247.