Zijlstra ziet niks in collegegeldvrij bestuur
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) ziet niets in het voorstel voor collegegeldvrij besturen.
Het voorstel zorgt onder meer voor extra administratieve lasten voor de instellingen en het creëren van een uitzonderingscategorie, vindt de staatssecretaris. „Het kabinet streeft juist naar vermindering van regels”, motiveerde Zijlstra zijn besluit woensdag.
VVD en D66 hadden voorgesteld dat studenten die bijvoorbeeld een jaar fulltime bestuurswerk doen, zich kunnen uitschrijven van hun universiteit of hogeschool en dus geen collegegeld betalen. Op die manier vallen ze minder snel onder de langstudeerdersmaatregel (3000 euro extra collegegeld voor iedere student die meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterstudie), redeneerden VVD en D66.
„Het voorstel collegegeldvrij besturen zoals aan mij voorgelegd is onder een aantal voorwaarden weliswaar mogelijk, maar gezien de kanttekeningen ben ik geen voorstander”, reageert Zijlstra.
De studentenorganisaties zijn teleurgesteld. De staatssecretaris maakt het studenten onmogelijk te besturen, vinden het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). „Het fulltime bestuursjaar wordt opgeteld bij het aantal studiejaren. Dan mag er nergens meer vertraging worden opgelopen, anders krijgt de student te maken met de langstudeerdersboete”, aldus ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers.
De organisaties merken nu al een teruggang in de animo voor bestuursfuncties en vrezen dat dat met de maatregel te maken heeft. Dit jaar hoeven vertraagde studenten nog geen verhoogd collegegeld te betalen, volgend collegejaar gaat dat wel gebeuren. „Ik hoop dat de Tweede Kamer niet akkoord gaat met deze reactie van Zijlstra en alsnog iets voor de studenten in bestuursfuncties verzint”, zegt Hameleers.