Economie

„Faillissement Griekenland is onafwendbaar”

DEN HAAG (ANP) – Het ministerie van Financiën ziet het faillissement van Griekenland als onafwendbaar en bereidt zich samen met De Nederlandsche Bank, Duitsland en de Deutsche Bank daarop voor. Dat meldde RTL Nieuws dinsdag op gezag van betrouwbare bronnen.

13 September 2011 20:12Gewijzigd op 14 November 2020 16:36
beeld ANP
beeld ANP

Nederland zou ervan uitgaan dat Griekenland onmogelijk aan de schuldenverplichtingen kan voldoen en ervoor pleiten dat het land op een gecontroleerde manier failliet gaat. Dat zou moeten voorkomen dat er paniek uitbreekt in de financiële wereld.

Een woordvoerster van het ministerie van Financiën stelde in een reactie dat alle scenario’s voor Griekenland worden voorbereid, ook die van een faillissement. „Maar dat is niet waar wij op aansturen of op hopen.” Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei eerder op de dag al dat alle scenario’s, waarschijnlijke en onwaarschijnlijke, worden bekeken, in overleg met De Nederlandsche Bank en andere landen. Hij wilde toen bevestigen noch ontkennen dat ook een Grieks faillissement voorbereid wordt.

Ook het Financieele Dagblad (FD) meldde dinsdagavond op basis van Haagse bronnen dat Griekenland „is opgegeven.” Het zou niet langer de vraag zijn of, maar wanneer de Griekse schuld wordt geherstructureerd. Maar de zuidelijke lidstaten, waaronder Frankrijk, zijn nog niet zover dus politiek draagvlak ontbreekt.

Het zou ook de vraag zijn of Griekenland bij een herstructurering binnen of buiten de eurozone blijft. Schuldeisers, zoals banken en institutionele beleggers, zullen circa de helft van hun vordering moeten afboeken. Een reddingspakket zoals de Europese regeringsleiders op 21 juli afspraken voor het noodlijdende Griekenland kan dat niet opvangen, aldus het FD.

Om te voorkomen dat de financiële markten andere zwakke broeders in de eurozone, zoals Italië of Spanje, als volgend doelwit zien krijgen deze landen voor de herfinanciering van hun uitstaande schuld enkele jaren hulp uit het Europese noodfonds EFSF.

GroenLinks in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van De Jager.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt in een reactie dat het de taak is van de toezichthouder om te waken over de financiële stabiliteit. Daarin past ook het doorrekenen van allerlei scenario’s en de politiek op de hoogte brengen van de bevindingen. Het is aan de Europese Centrale Bank en aan de politici om daaraan conclusies te verbinden, aldus de woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer