CPB: Arbeidsmigratie kan schadelijk zijn
Arbeidsmigratie op grote schaal is geen effectief middel om de financiële gevolgen van de vergrijzing te verlichten.
Het grootschalig binnenhalen van buitenlandse arbeidskrachten zou zelfs schade aan de Nederlandse economie kunnen toebrengen.
Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een maandag gepubliceerd onderzoek naar de effecten van arbeidsmigratie op de Nederlandse economie. President N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) stelde eind vorig jaar nog dat het Nederlands welvaartsniveau niet is vast te houden zonder migranten.
Volgens het CPB kan alleen beperkte immigratie gunstig zijn voor de economie. Dan moeten de buitenlandse arbeidskrachten goed zijn opgeleid, vooruitzichten hebben op werk en in moeilijk vervulbare vacatures terechtkomen. Of het moet om werknemers gaan waarvoor een internationale arbeidsmarkt bestaat, zoals gespecialiseerde wetenschappers en topvoetballers.
Als de sociaal-economische kenmerken van immigranten overeenkomen met de niet-westerse allochtonen die al in Nederland wonen, zal arbeidsmigratie een negatief effect hebben op de overheidsfinanciën. De huidige praktijk leert volgens het Planbureau dat niet-westerse immigranten het gemiddeld aanzienlijk slechter op de arbeidsmarkt doen dan Nederlanders: ze zijn vaker werkloos, zijn meer afhankelijk van een sociale uitkering en hebben gemiddeld een lager inkomen.
De kosten voor onder meer zorg, onderwijs, pensioenen en sociale zekerheid van de groep arbeidsmigranten blijken tijdens hun verblijf in Nederland groter dan de extra belasting- en premie-inkomsten voor de staat.
Migranten in Nederland doen het gemiddeld volgens het CPB minder goed dan migranten in andere Europese landen. Het is volgens het Planbureau nog onduidelijk wat hiervan de oorzaken zijn.