Economie

„Aardgas blijft rol spelen na opraken gasbel”

DEN HAAG (ANP) – Aardgas zal een belangrijke rol in de Nederlandse economie blijven spelen, lang nadat de eigen reserves zijn uitgeput. Het opraken van het aardgas betekent wel dat Nederland zich zal moeten herbezinnen op zijn energievoorziening.

8 September 2011 09:47Gewijzigd op 14 November 2020 16:31

Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de donderdag verschenen publicatie De Nederlandse economie 2010. In het jaarlijkse rapport analyseert het statistisch bureau actuele economische ontwikkelingen en thema’s.

Het opraken van de gasvoorraden is een flinke financiële aderlating voor Nederland, zegt het CBS. Aardgas draagt nog voor 3 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp). Gezien de steeds makkelijkere beschikbaarheid en de grote buitenlandse voorraden kan Nederland gebruik blijven maken van de aanwezige gasinfrastructuur. Bovendien kan ons land in Europees verband aan de aardgashandel blijven verdienen.

In het rapport stelt het CBS vast dat de Nederlandse economie vorig jaar met een groei van 1,7 procent ongeveer de helft van de historische krimp in 2009 heeft goedgemaakt. Door het economische herstel stegen ook de belastinginkomsten en is het overheidstekort iets teruggedrongen. De overheidsschuld nam nog wel toe.

De groei was voornamelijk toe te schrijven aan de toegenomen export. Toch kwam buurland Duitsland nog sneller en krachtiger uit de crisis. Volgens het CBS vond Duitsland vooral nieuwe afnemers in Azië, terwijl Nederland gericht bleef op de Europese markt. Die ontwikkeling lijkt vorig jaar in het voordeel van Duitsland te zijn uitgevallen, aldus het CBS.

Ook minister Jan Kees de Jager van Financiën, die het rapport in ontvangst nam, benadrukte nog eens het belang van de exportmarkt voor Nederland en in het verlengde daarvan een stabiele eurozone. Zijn pleidooi om die stabiliteit in de toekomst te waarborgen met een extra eurocommissaris die toezicht houdt op de begrotingsregels vond inmiddels steun bij Duitsland en Finland.

De minister hoopt daarmee ook Frankrijk over de streep te trekken. „Want een situatie zoals met Griekenland mag nooit meer gebeuren”, aldus De Jager.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer