Bleker dreigt provincies met wet
DEN HAAG – In de onderhandelingen tussen staatssecretaris Bleker (Natuur) en de provincies over bezuinigingen op het natuurbeleid zit totaal geen schot. Bleker dreigt met een noodwet om de impasse te doorbreken.
De gesprekken over de invulling van een bezuiniging van 600 miljoen euro op het natuurbeleid lopen al maanden. De Tweede Kamer toonde zich woensdag in een debat met Bleker verontwaardigd dat er nog steeds geen akkoord ligt.
De staatssecretaris weigerde een uitgebreide toelichting te geven op het verloop van de onderhandelingen. „Ik ben niet de enige die het tempo bepaalt”, aldus de bewindsman tijdens het Kamerdebat, „maar ik hoop en bid dat we er voor 20 oktober uit zijn. Want het houdt een keer op. Als we er niet uitkomen, moet ik naar de Kamer met een wetsvoorstel.”
CU-Kamerlid Wiegman stelde gisteren dat door de lange duur van de onderhandelingen tussen Bleker en de provincies „allerlei mooie samenwerkingsprojecten stilliggen en boeren niet weten waar ze aan toe zijn.” Volgens haar begrijpen alle betrokkenen dat er moet worden bezuinigd, „maar dat rechtvaardigt nog niet dat er zo weinig gebeurt, dat provincies en beheerders niet weten waar ze aan toe zijn en dat Bleker alle verantwoordelijkheid van zich afschuift.”
De ChristenUnie wil dat de staatssecretaris een akkoord sluit met de provincies over aanleg en onderhoud van natuurgebieden. „Maar dan moeten zij ook wel voldoende geld krijgen om aan alle internationale verplichtingen te kunnen voldoen.”
CDA-Kamerlid Koopmans presenteerde gisteren tijdens het Kamerdebat de fractienotitie ”Meer natuur, minder regels”. Daarin staat onder meer dat de regels voor natuurcompensatie eenvoudiger moeten worden.
Als ergens bijvoorbeeld een industriegebied wordt aangelegd, moet er verplicht geld aan natuurcompensatie worden uitgegeven. Die compensatie zou, wat het CDA betreft, alleen nog in al bestaande natuurgebieden moeten plaatshebben. „Zo verbetert de natuur in de grote natuurgebieden en krijgen we niet her en der nieuwe, kleine gebieden”, lichtte Koopmans toe.