Eurocrises: vijf vragen aan premier Rutte
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft woensdag voorstellen aan de Tweede Kamer gepresenteerd om eurocrises zoals met Griekenland voortaan te voorkomen. Vijf vragen hierover aan premier Mark Rutte.
Wat houden de plannen in?
„Landen die lid willen blijven van de eurozone, moeten zich aan de afspraken houden en dat is tot nu toe helaas te weinig gebeurd. Als landen zich niet aan de afspraken houden, moeten ze gedwongen kunnen worden maatregelen te nemen om hervormingen door te voeren zodat ze alsnog aan de eisen voldoen. Als ook dat niet gebeurt, krijgen ze te maken met sancties, bijvoorbeeld het inhouden van Europese subsidies. Landen kunnen ook hun stemrecht verliezen. Om dit te realiseren, stellen we voor dat er binnen de Europese Commissie een aparte commissaris komt die toeziet op de naleving van de afspraken.”
Waarom kiest u ervoor een politicus die controle te laten uitvoeren en geen bankier?
„De Europese Centrale Bank heeft een eigen, unieke positie. Die moet ervoor zorgen dat de euro als munt overeind blijft. Je moet voorkomen dat je diezelfde bank verder het beleid intrekt door hier een rol in te geven. Dat lijkt me onverstandig.”
Betekent dit dat er meer macht naar Brussel gaat?
„We hebben macht overgedragen naar Brussel toen we de euro invoerden. Toen hebben we ook gezegd dat landen zich aan de afspraken moeten houden en dat die afspraken afdwingbaar zijn. Maar dat sluitstuk, die afdwingbaarheid, is nooit goed geregeld. Wij stellen nu voor terug te gaan naar een streng regime, waarbij landen die zich niet aan de afspraken houden echt gedwongen worden zich er wel aan te houden. Met als ultieme consequentie dat een land misschien zegt: we stoppen met die euro. Ik raad landen aan het niet zover te laten komen.”
Kan de eurocommissaris ook ingrijpen in de begroting van Nederland?
„Als Nederland zich niet aan de afspraken houdt, dan kan de eurocommissaris in onze voorstellen niet ingrijpen in de begroting. Maatregelen blijven altijd een nationale verantwoordelijkheid. Maar hij kan wel tegen een land zeggen dat het de begroting op orde moet brengen en als dat niet gebeurt, dat er dan sancties volgen. We kunnen het niet hebben dat de Nederlandse belastingbetaler weer moet opdraaien voor ellende zoals in Griekenland. Hadden we deze voorstellen maar ingevoerd, dan was Griekenland niet gebeurd.”
Steunt uw gedoogpartner PVV deze voorstellen?
„Ik denk dat de PVV ervoor is dat de afspraken die we hebben gemaakt bij de invoering van de euro, strikt worden gehandhaafd. We dragen nu geen nieuwe bevoegdheden over aan Brussel. Met dit voorstel zorgen we ervoor dat waar we eerder de munt hebben ingevoerd nu ook het sluitstuk wordt geregeld: dat landen zich ook aan die afspraken houden.”