Witte boerenzwaluw ontdekt in Reeuwijk
REEUWIJK – In het Zuid-Hollandse Reeuwijk is deze week een witte boerenzwaluw ontdekt. In het Groningse Nieuwe Pekela was begin augustus ook al een witte zwaluw gezien. Volgens een woordvoerder van de Vogelbescherming gaat het niet om een albino. „De vogel heeft een afwijkend verenkleed. Dat kan komen door een te eenzijdig dieet. Als het beestje een tekort aan voedingsstoffen heeft, worden er weinig of geen kleurstoffen aangemaakt in de veren. Na de rui verdwijnen deze witte veren weer.”
Ook een genetische afwijking kan de oorzaak zijn van het witte verenkleed van de zwaluw. In dat geval behouden de vogels hun witte veren ook na de rui.
In Rhynie, in het Schotse Aberdeenshire, was in augustus 2009 een albinozwaluw ontdekt. De kans op albinisme bedraagt bij vogels slechts één op de 18.000, en bij zwaluwen is die kans waarschijnlijk nog kleiner. Albino’s hebben namelijk slechte ogen, terwijl zwaluwen hoogst afhankelijk zijn van een goed zicht, om op insecten te kunnen jagen. Ook hebben albino’s slechte veren, wat hen hindert bij het vliegen. En dat terwijl zwaluwen perfecte luchtacrobaten horen te zijn. Overigens twijfelen ornithologen eraan of dit een echte albino is: hij heeft donkere ogen, terwijl albino’s ook in hun ogen geen pigment hebben. Wat aan dit exemplaar ook opviel was dat hij perfect aanvaard werd door zijn soortgenoten. Hij zat lustig met hen op een elektriciteitsdraad langs de weg. Albino-zwaluwen worden doorgaans uitgestoten of gepest door hun soortgenoten.