Grote leegstand van kantoren
Van de 5 miljoen vierkante meter kantoorruimte die nu wordt aangeboden, staat 3 miljoen vierkante meter leeg. Dat komt vooral doordat de vraag uit het bedrijfsleven erg beperkt is. Dat bleek woensdag uit halfjaarcijfers over 2003 van bedrijfsmakelaar DTZ Zadelhoff.
In totaal staat nu 12 procent van de Nederlandse kantoorruimte te koop of te huur. De leegstand is 7 procent. De aangeboden ruimte bestaat uit alle vierkante meters die momenteel leegstaan of binnen enkele maanden vrij komen omdat huurders naar een ander kantoor gaan. Nieuw opgeleverde gebouwen vallen daar ook onder. Voor meer dan de helft van die kantoren is nog geen huurder gevonden.
Bedrijven zoeken vooral naar betere of goedkopere kantoorruimte, aldus DTZ Zadelhoff. Hierdoor blijft de totale oppervlakte aan verhuurde ruimte vrijwel gelijk aan die in 2002. Alleen bij de overheid werd dit afgelopen halfjaar uitgebreid, toen de AIVD 48.000 vierkante meter in Zoetermeer huurde.
Bestuursvoorzitter B. Hobbelink van DTZ Zadelhoff vindt de leegstand te hoog. „Normaal moet het aanbod anderhalf keer zo hoog zijn als de opname of huur van kantoorruimte. Nu is dat drie keer zo hoog. Kantoren waarvan de bouw in de hoogconjuctuur van enkele jaren geleden is begonnen, worden nu opgeleverd. Er zijn alleen nauwelijks huurders voor.”
Volgens de bedrijfsmakelaar zal er de komende jaren een sterk verschil in huurprijzen ontstaan tussen oude kantoren en nieuwe. „De gebruiker kan zich nu breder oriënteren op wat hij wil. De toplocaties zullen altijd wel goed verkopen, maar voor non-profitorganisaties en kleine bedrijven kan het heel gunstig zijn om goedkoop te huren”, aldus Hobbelink.
De kantorenmarkt toont sterke regionale verschillen. In de regio’s Rotterdam, Den Bosch en Den Haag is het afgelopen halfjaar minder ruimte verhuurd dan in de eerste helft van 2002. In Amsterdam is de markt stabiel gebleven en Zwolle kent een stijgende vraag naar kantoorruimte.
DTZ Zadelhoff verwacht niet eerder dan in 2006 een herstel van de markt, ook als de economie zou aantrekken. Als blijkt dat de werkgelegenheid bij bank- en verzekeringswezen en telecombedrijven verder terugvalt, kan dat herstel nog jaren langer duren, zo voorspelt de grootste bedrijfsmakelaardij van Nederland.