In 2030 worden mensen 150 jaar oud
Economische crisis, dure benzine, klimaatverandering. Zomaar een greep uit de problemen anno nu. Liggen tegen het jaar 2030 de oplossingen al in het verschiet?
Dat is nog maar de vraag, stellen de auteurs van het boek ”2030”. Zolang mensen voor elke euro die ze verdienen 1,20 euro uitgeven, zal de economische crisis niet opgelost worden. Daarnaast is de olievoorraad eindig. Er bestaat niet zoiets als een mechanisme in de aarde dat nieuwe olie aanmaakt.
Bovendien voltrekken veranderingen in de atmosfeer zich in zo’n razendsnel tempo dat drastische effecten op het klimaat niet uit zullen blijven. De auteurs voorzien zelfs onomkeerbare gevolgen.
In welke richting zoeken ze de oplossing? Behalve in schonere en slimmere fabrieken, milieuvriendelijke materialen en duurzame energie, ook in bijvoorbeeld informatietechnologie en internet, simpelere ontwerpen van gebouwen en machines en de inzet van ‘intelligente’ robots, „die een nieuwe industriële revolutie zullen veroorzaken.”
Allerlei ontwikkelingen zullen de gezondheid van mensen sterk verbeteren, verwachten de auteurs. „Hoe oud zullen je kinderen worden? 120? 150?” Ze voorzien de uitvinding van nieuwe vaccins en therapieën die de kwaliteit van leven sterk moeten verhogen.
En daarmee is hun toekomstvisie niet direct wereldschokkend. Of ze gelijk hebben, zal bovendien moeten blijken. Ze hebben er zelf alle vertrouwen in: vertalingen in het Chinees en het Koreaans volgen binnenkort. Liefhebbers zijn aangewezen op deze Engelstalige uitgave. Een Nederlandse ontbreekt.
Boekgegevens
”2030. Technology that will change the world”, door Rutger van Santen, Djan Khoe en Bram Vermeer; uitg. Oxford University Press, New York, 2010; ISBN 978 0195 377 17 0; 304 blz.; € 24,00