Simulator laat ervaren wat dementie is

Wat gaat er door iemand heen als zijn geheugen hem in de steek laat? Hoe peil je angst en vervreemding? Een dementiesimulator kan die ervaring opwekken, beloven de initiatiefnemers van de Dementie Experience. De bouw van de bijna negen ton kostende simulator is kortgeleden in Noord-Brabant van start gegaan. Naar verwachting kunnen de eerste bezoekers er volgend jaar gebruik van maken.

30 August 2011 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 16:22
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Een simulator om een ziekte te ervaren is niet nieuw. Zo kan iedereen sinds 2006 in de zogeheten ”Paved with fear truck” ondergaan wat het betekent om een psychose te krijgen.

De belevingswereld van dementerenden doorgronden, is lastig. Daar lopen familieleden, vrienden en verzorgenden vaak tegen aan. Tegelijkertijd klemt de noodzaak om voeling met die leefwereld te krijgen. Alleen al omdat de hersenaandoening mensen uiteindelijk volledig afhankelijk maakt van anderen. Daarnaast maken ook mantelzorgers een ingrijpende periode door vanwege het proces van verlies en veranderende zorgtaken.

Het is daarom goed dat er steeds meer mogelijkheden worden aangereikt om zich te verdiepen in de leefwereld van dementerenden. Boeken vormen het meest voor de hand liggende medium. Ze zitten bijvoorbeeld in de zogeheten Eerste Hulp Bij Dementie Koffer, die sommige zorgaanbieders uitlenen. Daarnaast bestaat er beeldmateriaal. Sinds enkele maanden is op alzheimerexperience.nl de gelijknamige film te zien, waarin het leven van twee dementiepatiënten voorbijtrekt. Te zien is hoe zij het contact met de realiteit steeds meer kwijtraken. Het doel van de internetfilm is „de kloof van kennis en begrip tussen de ‘gezonde’ buitenwereld en de belevingswereld van alzheimerpatiënten te helpen overbruggen.”

Dat is ook de intentie van de Dementie Experience, een initiatief van het bedrijf Minase en zorgaanbieder De Wever, in samenwerking met onder meer de Universitit van Tilburg en het VU medisch centrum. „Door simulatie willen we bij mensen begrip kweken door ze in een interactieve ruimte de emoties en de beleving van een dementerende te laten ervaren. Bezoekers worden geconfronteerd met geheugenproblemen, desoriëntatie en begrips- en handelingsproblemen”, staat te lezen op dementieexperience.nl. „Daardoor kan de omgang met dementerenden verbeteren en ervaren mantelzorgers en zorgprofessionals hun zorgtaak als minder zwaar.” Meer begrip levert een betere zorg op en vermindert de stress. Mantelzorgers houden daardoor hun zorgtaken langer vol, terwijl dementerenden langer thuis kunnen blijven, verwachten de bedenkers van de simulator. Dit kan –ook met de toenemende vergrijzing in het verschiet– bijdragen aan lagere zorgkosten.

De ontwikkelaars van de Dementie Experience maken onder meer gebruik van audiovisuele en ”virtual reality”-technieken. Bezoekers van de simulator worden niet in het diepe gegooid. Ze krijgen een voorgesprek. Achteraf kunnen ze hun ervaringen delen en gaan begeleiders proberen de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer