Binnenland

Raad Utrecht krijgt uitleg weggepest homostel

UTRECHT (ANP) – De Utrechtse gemeenteraad is van plan om burgemeester Aleid Wolfsen, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie dinsdag het vuur na aan de schenen te leggen. De driehoek verantwoordt zich dan voor het optreden met betrekking tot het homostel dat vorig jaar uit Leidsche Rijn werd weggepest.

29 August 2011 07:37Gewijzigd op 14 November 2020 16:21
Wolfsen. Foto ANP
Wolfsen. Foto ANP

De driehoek trok eind vorige week alvast het boetekleed aan. In een brief aan de raad erkende Wolfsen dat op een aantal punten niet scherp genoeg is opgetreden. Daardoor is het vertrouwen in de autoriteiten aangetast, schreef de burgemeester.

De voornaamste punten van zelfkritiek hadden onder meer betrekking op de gebrekkige communicatie met betrokkenen en het feit dat het horen van een getuige acht maanden op zich liet wachten. Daarnaast werd een onvolledig dossier naar het gerechtshof gestuurd en had er eerder tot cameratoezicht kunnen worden overgegaan, schreef Wolfsen.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde voor het zomerreces dat het OM geen prioriteit heeft gegeven aan aangiften van het stel. Dat verhuisde vorig jaar na herhaaldelijke pesterijen. Politie en justitie zouden niet altijd even voortvarend hebben gereageerd. De politie zou bijvoorbeeld weinig moeite hebben gedaan om jongens die het stel klem reden, te horen als verdachten of getuigen.

Sinds 2009 lag het paar in de clinch met een groepje buurtjongens. Hun auto werd regelmatig bekrast en er werden stenen door de ruiten van hun woning gegooid. De mannen voelden zich na meerdere aangiften gedwongen te vertrekken uit de wijk.

Wolfsen gaf toe dat gemeentelijke instanties steeds te laat in de gaten hadden dat er sprake was van homopesterijen. De treiteraars werden niet bestraft.

De mannen stapten naar het gerechtshof in Arnhem om alsnog vervolging van de daders af te dwingen. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz wilde het OM de verdachten niet vervolgen, hoewel het duidelijk zou zijn wie de pestkoppen waren. De politie hield wel verdachten aan, maar alle zaken werden geseponeerd, aldus de raadsman. Het OM zei destijds dat het politieonderzoek geen concrete verdachten had opgeleverd.

Volgens Wolfsen heeft het hof in Arnhem niet alle activiteiten van politie en gemeente om de overlast tegen te gaan meegewogen, zo schreef hij voor het reces in een brief aan de raad. Het OM in Utrecht beaamde dat het dossier onvolledig was. Officier van justitie Susanne Terporten beloofde vorige maand dat het OM kritisch zou bekijken of er fouten zijn gemaakt bij de opsporing. Daarover laat ze zich dinsdag uit.

De oppositie in de raad wil dat de burgemeester onder meer zichtbaarder moet worden en sneller moet handelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer