Opinie

”Resomeren” weinig piëteitvolle wijze van lijkbezorging

Uitvaartonderneming Yarden bepleit een nieuwe vorm van lijkbezorging, resomeren, waarbij het lichaam van de overledene wordt opgelost in loog. Louis van Overbeek vindt deze methode weinig piëteitvol.

25 August 2011 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 16:18
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De Nederlandse uitvaartbranche, al jaren niet meer vies van commerciële overwegingen, heeft een nieuw gat in de markt ontdekt: de eco-uitvaart. De branche timmerde al aan de weg met de persoonlijke en op de smaak van het individu afgestemde uitvaart. Maar nu is er een nieuw, groen gat in de uitvaartmarkt, namelijk het als milieuvriendelijk aangeprezen ”resomeren”. Hierbij wordt het lichaam ontbonden in een waterige loogoplossing bij een temperatuur van 180 graden en onder hoge druk. Dat laatste om te voorkomen dat de oplossing gaat koken.

Het enige wat de vooruitstrevende Nederlander nog even moet doen voordat hij, heel trendy, zijn geëuthanaseerde moeder kan ”resomeren”, is de Wet op de lijkbezorging aanpassen. Die staat deze vorm van lijkbezorging namelijk nog niet toe. Uitvaartonderneming Yarden, die dit alternatief voor begraven en cremeren volgend jaar in ons land wil introduceren, heeft inmiddels een verzoek tot wetswijziging ingediend.

Persoonlijk zou ik, mocht de mogelijkheid tot lijkoplossing tot de wettelijk toegestane uitvaartopties gaan behoren, er niet zo gauw voor kiezen. Mijn eerste associatie was namelijk die met de Siciliaanse maffia, die ook dergelijke praktijken toepast wanneer hij er zeker van wil zijn dat een door hem vermoorde persoon zonder enig spoor verdwijnt. Men lost die dan op in een bad vol zuur en laat hem na enige tijd door het afvoerputje verdwijnen. Het resomeren is gebaseerd op een in scheikundig opzicht weliswaar wat ander procedé, maar komt praktisch op hetzelfde neer.

Dan de term zelf. Volgens een Vlaamse website zou ”resomeren” een Grieks woord zijn dat „de wedergeboorte van het menselijk lichaam” betekent. Nu is ”soma” inderdaad Grieks voor ”lichaam” en ”re” een Latijns voorvoegsel dat ”opnieuw” betekent, en zou men ”resomeren” dus kunnen vertalen als ”herbelichamen”, een begrip dat echter het volstrekte tegendeel vormt van wat er werkelijk tijdens het resomeringsproces gebeurt. Mij lijkt het realistischer om dit hypereufemisme te wijzigen in ”desomeren” (of liever nog: ”desomateren”), ontlichamen.

En wat betreft die claim van milieuvriendelijkheid, in vergelijkend onderzoek van de TU Delft in 2005 kwamen begraven, cremeren en resomeren als even milieubelastend uit de bus. Yarden schermt nu met de uitkomsten van een recent onderzoek van TNO in opdracht van de uitvaaronderneming. Resomeren onderscheidt zich volgens TNO in milieuopzicht positief. Die uitkomst roept bij mij echter vooral vragen op over de onafhankelijkheid van TNO.

Geen enkele reden dus om deze maffiapraktijken te legaliseren. Laten we niet meegaan in het overboord zetten van elke vorm van piëteit tegenover de doden door de met marktdenken besmette uitvaartondernemers. Dierbaren spoel je na hun dood niet door de gootsteen als de bruine drab die het vloeibare eindproduct schijnt te zijn van het procedé, waarover de propaganda van de lijkbezorgingsbranche overigens, heel toepasselijk, zwijgt als het graf.

De auteur is freelancepublicist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer