Zomerschool senioren Hilversum: duik in de wereld van Dudok
Er zijn te weinig raadszetels. Sommige senioren moeten genoegen nemen met een plekje op een bank langs de wanden van de raadzaal in het gemeentehuis van Hilversum. De ruim zeventig ouderen wonen geen raadsvergadering bij, wel een lezing over Willem Marinus Dudok (1884-1974). Deze Nederlandse architect en stedenbouwkundige ontwierp het inmiddels wereldberoemde raadhuis in de Utrechtse stad. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor talrijke scholen en woonwijken in Hilversum. Ook elders liet Dudok zich gelden. Zo tekende hij het monument op de Afsluitdijk. Dudokkenner Rob Marx neemt de ouderen via een powerpointpresentatie mee langs talrijke gebouwen die uit de koker van de Hilversumse architect komen.
De lezing over en rondleiding door het raadhuis vormen de laatste activiteit van de Senioren Zomerschool Hilversum, een initiatief van de ouderenbond ANBO. „Dit jaar schreven 190 mensen zich in. Velen namen deel aan twee, drie of zelfs zes programma’s. De negen dagen kenden 543 deelnemers. We gaan aan ons eigen succes ten onder”, grapt Claire Verlinden.
Verlinden stond mede aan de wieg van de Hilversumse zomerschool. „Het sociale en educatieve element staat hoog in ons vaandel. Het is voor ouderen goed om niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk actief te blijven. En hoe meer iemand onderneemt, hoe meer contacten hij opdoet. Ik probeer de activiteiten zo leuk mogelijk te maken om het leerdoel te bereiken. Ik merk dat sommige deelnemers ons programma vooral zien als een goedkoop uitje. Wie niet oplet als een gids iets vertelt, krijgt dat te horen. Ik wil als oude schooljuffrouw dat iedereen luistert.”
Vanmiddag hoeft Verlinden niet in actie te komen. De aanwezigen luisteren geboeid naar de lezing van Marx. Vrijwel niemand zit naar het plafond te staren, met de buurvrouw te fluisteren of te sms’en. Slechts een enkeling laat de beelden voor wat ze zijn en knapt een uiltje. De inleider stelt het geduld van zijn luisteraars wel op de proef. Na een uitleg over Dudoks stijl –romantisch kubisme genoemd– en diens leven vertelt hij het nodige over woningen en scholen. Na dik drie kwartier komt het raadhuis pas uitgebreid in beeld. Marx deelt veel interessants. Over het evenwicht tussen horizontale en verticale lijnen, over Dudoks keus voor soberheid en over diens bemoeienis met details. „De stoelen in deze raadzaal hebben niet voor niets een rechte zitting. Raadsleden vertegenwoordigen de burgers. Onderuitgezakt zitten past daar niet bij in Dudoks optiek.”
Na de lezing leidt de inleider zijn gasten drie kwartier door het raadhuis rond. Hij grossiert in leuke weetjes. Zo zou het grijsblauwe tapijt in de burgerzaal dezelfde kleur hebben als de jurk die Dudoks vrouw droeg, toen hij haar voor het eerst ontmoette.
Dit is het slot van een serie over zomerscholen.