Cultuur & boeken

Hervormd-gereformeerd gedachtegoed

Bundels brokstukjes, goudkorrels of aren met een bloemlezing uit het werk van oudvaders, predikanten of puriteinen zijn er te kust en te keur. Soms krijg je de indruk dat alleen die fragmenten nog gelezen worden, als hapklare brokjes, omdat de echte kost te zwaar geworden is. Als dat het gevolg is van het samenstellen van bloemlezingen, moeten we er gauw mee stoppen.

23 August 2011 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 16:16

Dat er ook een positieve kant aan het bloemlezen zit, bewijst het boekje dat dr. ir. Jan van der Graaf samenstelde. De voormalige algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond (GB) biedt veertig fragmenten aan van predikanten die binnen de Nederlandse Hervormde Kerk dienden en zich rekenden tot de GB. Het gaat om stukjes uit boeken die nauwelijks meer te krijgen zijn en die middels dit boekje opnieuw onder de aandacht komen. Helaas wordt van de bronnen waaruit geciteerd wordt het jaar van uitgave niet genoemd.

Het boekje als geheel geeft een mooie doorsnee van hoe er binnen de breedte van de GB geleerd, gemediteerd en getheologiseerd is. De meeste predikanten dienden na de Tweede Wereldoorlog, een paar (J. G. Woelderink, I. Kievit, J. Severijn en H. Visscher) waren daarvoor werkzaam. Eén niet-predikant komt aan het woord, F. Troost, die verzamelbundels redigeerde en zelf ook schreef. Van de meeste predikanten is één fragment opgenomen, van anderen twee, sommigen (W. L. Tukker, H. G. Abma, G. Boer) komen drie keer aan bod.

Het mooiste stukje? Het fragment uit de meditatiebundel ”Die geleden heeft” van ds. L. Kievit. Veel te kort! Op zoek dus naar het echte boek.


Boekgegevens

”Gezegd, gepreekt, geschreven. Hervormd-gereformeerd gedachtegoed”, door dr. ir. J. van der Graaf (samenstelling); uitg. De Banier, Apeldoorn, 2011; ISBN 978 90 336 30453; 108 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer