Techneut promoveert op stripboek
Zijn proefschrift was een soort stripboek over een bestuurbare orthopedische botboor. Dat Eric Verdult van jongs af graag tekent, kwam hem daarbij goed van pas. Hij heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt.
Zonder klantenkring, ervaring met grafische pakketten of opdrachtgevers begon Eric Verdult in 2001 voor zichzelf. In het boek ”Ingenieus” staan tal van tekeningen die de werktuigbouwkundige in de loop van de jaren heeft gemaakt. Alles vanuit de gedachte: „Een ontwerp moet je laten zien.”
De meeste tekenaars voegen hun illustratie toe aan een bestaande tekst. Verdult niet. „Ik werk precies andersom, maak eerst de tekeningen en daarna de verklarende tekst. In een tekst kun je iets vaag omschrijven, maar beeld vraagt genadeloos inzicht. Het is zo, of niet. Komt het van links of van rechts? Hoe groot is die buis en wat zit erachter?”
Verdult krijgt nogal eens te horen dat hij diep doorvraagt. „Ik denkt dat dat komt omdat ik alles moet kunnen laten zien. Met behulp van een beschrijving een ruimtelijke voorstelling maken, letterlijk inzicht verschaffen, is heel moeilijk. Beeld zie je en begrijp je in één oogopslag.”
En dat is soms van levensbelang, bemerkte Verdult. Bij een brand in Haarlem in 2003 kwamen drie brandweermannen om het leven door een instortende muur. „De ervaring leert dat brandweermannen een onderzoeksverslag over dit soort ongevallen niet eens lezen. Rapporten worden überhaupt slecht gelezen, zeker door praktisch ingestelde mensen als hulpverleners.” Voor de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid maakte hij een dvd waarop de doelgroep concreet kon zien wat er was misgegaan. „Nu kwam die kennis wel aan bij de brandweermannen.”
Het boek ”Ingenieus” vormt een weerslag van de tekeningen die hij de afgelopen jaren maakte voor het tijdschrift De Ingenieur. Bij elkaar zijn het er 41, verdeeld over 8 maatschappelijke sectoren, zoals wetenschap, infrastructuur en energie en water.
Een breed palet van onderwerpen passeert de revue. De met veel tamtam aangekondigde ”superbus” van voormalig astronaut Wubbo Ockels uit Delft is er een van. Deze zou moeten voorzien in razendsnel openbaar vervoer in luxe ambiance. De tekening toont een uitgerekte sportwagen met de lengte van een lijnbus en 23 zitplaatsen. De tekening staat als een huis. Nu de bus nog.
Van een heel andere orde is de tekening ”Individueel industrieel bouwen”. Deze plaat toont de fabricage van prefab betonmuren, waarmee het bedrijf Burggraaff binnen twee maanden tijd een volledig afgewerkt huis neer weet te zetten. Verdult toont oog te hebben voor detail, zoals het systeem waarmee het bedrijf de prefab elementen aan elkaar bevestigt en opbouwt tot een huis.
Ook het weergeven van complexe machines als het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) van de Koninklijke Marine gaat hem goed af. Verdult beperkt zich hier tot de hoofdzaken en overlaadt de lezer niet met informatie. „De lezer dient wel overzicht te houden. Ik moet dus veel objecten weglaten uit de eindversie van de illustratie.”
De vakkundig samengestelde illustraties maken het doornemen van het boek tot een waar genoegen voor lezers met een technische belangstelling.
Ingenieus
”Ingenieus. De mooiste technische illustraties”, door Eric Verdult;
Veen Magazines, Diemen, 2010; ISBN 978 90 8571 379 1; 216 blz.; € 32,50.