Opinie

Rellen in Engeland meer dan incident

Midden in de nacht wordt de Utrechtse politie gebeld dat er bij de Rode Brug een baby is achtergelaten. Als de politie er een kijkje neemt, treft ze een fiets aan met in het zitje inderdaad een baby. Verder is er niemand te bekennen. Als de hermandad een kwartiertje heeft gewacht, dient zich een oudere man aan, die verbaasd reageert. Hij wil de fiets van het slot halen en weer vertrekken. Maar dat voornemen gaat niet door. De politie vraagt hem om mee te gaan naar het bureau.

Jan van Klinken
20 August 2011 09:24Gewijzigd op 14 November 2020 16:14

Daar biecht de man op dat hij op het huis en de baby past van zijn dochter die met vakantie is, dat hij die nacht behoefte had aan het gezelschap van dames en het plan opvatte om naar de Rode Brug, dat wil zeggen naar de rosse buurt, te gaan. Maar waar liet hij de baby? Het leek hem verstandig die toch maar mee te nemen en zolang in het zitje van de fiets achter te laten.

Bij de politie in Utrecht zijn ze veel gewend, maar nu stonden de agenten toch echt even met hun oren te klapperen. Zo’n bizar verhaal hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Het leek hen verstandig de man naar huis te sturen, maar dan zonder baby. Die werd toevertrouwd aan het Bureau Jeugdzorg. Ook daar wisten ze even niet wat ze hoorden.

Als ik dit verhaal niet zelf van een direct­betrokkene had gehoord, zou ik aan het waarheids­gehalte hebben getwijfeld. Dat sommige mensen prostituees bezoeken, weten we allemaal. Dat verschijnsel is zo oud als de mensheid. Maar welke opa is er zo egoïstisch dat hij zijn kleinkind midden in de nacht alleen achterlaat om zelf aan zijn gerief te komen?

Zelf heb ik de afgelopen weken in mijn om­geving ook zo’n voorbeeld gezien van egoïstisch en onverantwoord ouderlijk gedrag. Een moeder vertrekt met twee kinderen voor veertien dagen naar de Turkse Rivièra, met achterlating van haar zoontje van 16. Hij is een scooterjochie met vriendjes die ook allemaal met zo’n ding rondtoeren. Die hele club heeft twee weken lang in dat huis feestgevierd. De ramen trilden. Dat de naaste buren de volgende morgen vroeg uit bed moesten om naar hun werk te gaan, kwam niet in hun hoofden op. Als zij het maar naar hun zin hadden. Een van de buren zag op een ochtend dat een auto kwam voorrijden waarin drie jonge meisjes plaatsnamen. Een van de dames was zo dronken dat de anderen haar aan de arm naar de auto moesten brengen. Achter het stuur zat een oudere vrouw. Het was kennelijk de moeder van een van de meisjes die haar dochter en twee vriendinnen kwam ophalen. Service van de zaak, om het zo te zeggen. Op zeker moment is de politie er aan de deur geweest, en daarna werd de overlast minder, zo heb ik begrepen. Maar het punt is duidelijk. Een moeder die vindt dat ze recht heeft op haar eigen vakantie, anderen opscheept met de gevolgen en van haar eigen verantwoordelijkheid niets wil weten. Want zeg er maar niks van, anders krijg je de wind van voren.

In de Engelse media wordt momenteel verwoed gediscussieerd over de oorzaak van de grootschalige rellen in diverse grote steden. Als je niet beter weet, zou je kunnen denken dat er sprake was van een plotselinge uitbarsting, die eigenlijk weer vrij snel was overgewaaid en waaraan we maar niet te veel aandacht moeten schenken.

Overal is wel eens wat, nietwaar? Maar het debat in de Engelse media maakt duidelijk dat er veel meer aan de hand is. Vrij breed leeft de overtuiging dat er sprake is van een dieper­liggend probleem, namelijk dat veel ouders van de opvoeding van hun kinderen een janboel hebben gemaakt.

Vermeldenswaard zijn de bijdragen van Kathe­rine Birbalsingh, een prominent columniste die als lerares jarenlange ervaring heeft met de Engelse jeugd. Kinderen krijgen volgens haar thuis niet meer mee wat goed is en wat kwaad. Daardoor pikken ze het domweg niet meer wanneer ze in de klas worden gecorrigeerd. Birbalsingh zegt al verschillende keren te hebben meegemaakt dat kinderen verontwaardigd de politie bellen en samen met hun ouders naar het bureau gaan om te vertellen dat ze misbruikt zijn.

De oorzaak van alle ellende is volgens haar dat jongeren op geen enkele manier verantwoordelijk worden gehouden voor wat ze doen. Ze kijken zes of zeven uur per dag naar de popzender MTV, waar succes niet is: trouwen, kinderen krijgen en een baan, maar waar je wordt aangemoedigd om gangster, voetballer of rapper te worden en waar alles draait om auto’s, vrouwen en blingbling.

Het kwam me allemaal erg bekend voor. Het zou betekenen dat ook wij in Nederland ver­gelijkbare ordeverstoringen, brandstichtingen en plunderingen kunnen verwachten. Mensen die het weten kunnen of menen te weten, stellen dat het hier echter zo’n vaart niet zal lopen. Daarvoor zouden de verschillen met Engeland te groot zijn. Ik help het hen hopen.

Verder las ik dat de Engelse overheid de daders nu wil straffen door hen in de getroffen wijken in oranje hesjes aan het werk te zetten. Ze zijn dan voor iedereen herkenbaar. Pas werd zoiets hier ook voorgesteld ,maar er werd meteen moord en brand geschreeuwd. Dat was zo erg voor de desbetreffende jongeren.

Hoe zat het ook weer met dat kalf en die put en met zachte heelmeesters en stinkende wonden?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer