Rutte: Debat draagt bij aan vertrouwen
DEN HAAG – Volgens premier Rutte heeft het debat over Europa, dat gisteren en dinsdag in de Tweede Kamer werd gehouden, bijgedragen aan het opbouwen van vertrouwen in Europa.
De premier werd twee volle middagen flink door de mangel gehaald wegens de verwarrende communicatie over het steunpakket aan Griekenland. Maar Rutte wees er gisteravond, na afloop van het debat, op dat zich opnieuw een Kamermeerderheid heeft afgetekend voor een strenger begrotingstoezicht in Europa. „Ik heb nu het gevoel dat we weer aan dezelfde kant van het touw trekken”, aldus de minister-president.
De premier leek er zich niet al te druk over te maken dat hij in het debat een motie van afkeuring van de SP en de Partij voor de Dieren a kreeg en dat gedoogpartner PVV fel tegen de steun aan de Grieken blijft. Hij noemde het „de kracht van het debat” dat uiteindelijk naar de toekomst werd gekeken en wederom is afgesproken dat de naleving van begrotingsregels in Europa beter moet.
SP-leider Roemer vindt dat de minister-president het volk verkeerd heeft voorgelicht over de omvang van de steunmaatregelen aan Griekenland en dat hij zou moeten erkennen dat hij „een foute som” heeft gemaakt. Rutte wilde deze week alleen toegeven dat zijn berekening „onhandig” was. Vandaar dat Roemer gistermiddag zijn motie van afkeuring indiende.
Volgens premier Rutte mogen EU-landen, ook de grote, in de toekomst nooit meer marchanderen met regels rondom de begroting. Landen die zich er niet aan houden, moeten worden gestraft, bijvoorbeeld door ze minder geld uit te keren uit Europese fondsen.
De premier wees erop dat Frankrijk en Duitsland er in het verleden mee weg kwamen zich niet te houden aan regels uit het stabiliteits- en groeipact.
In de toekomst moet er echter streng worden gecontroleerd of landen zich aan de regels houden en moeten er harde sancties komen, vindt Rutte. Maar welk instituut daarvoor wordt aangewezen, is wat hem betreft „verhaal 2.”
Minister De Jager van Financiën zei dat het niet zo is dat Frankrijk en Duitsland „zomaar de wet kunnen voorschrijven” in Europa. Volgens hem pleiten bondskanselier Merkel en president Sarkozy, die dinsdagavond voorstelden een soort euroregering in te stellen die toezicht moet houden op begrotingen van lidstaten, voor zaken waarvoor Nederland zich al langer hard maakt. Maar volgens De Jager is in Europa over het begrotingstoezicht nog niet het laatste woord gezegd en wacht het kabinet het totaalplaatje van het Duits/Franse voorstel af.