Binnenland

Vijf vragen over de wet inburgering

AMSTERDAM (ANP) – De Centrale Raad van Beroep oordeelde dinsdag dat Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet verplicht een inburgeringscursus hoeven te volgen. Vijf vragen over de wet inburgering.

16 August 2011 12:16Gewijzigd op 14 November 2020 16:11

Wat houdt de wet inburgering in?

De wet inburgering houdt in dat immigranten die naar Nederland komen of er al wonen, een inburgeringsexamen moeten doen. Nadat ze de taal en andere zaken over de Nederlandse samenleving hebben geleerd, doen ze een examen. De wet was een initiatief van toenmalig minister Rita Verdonk van Integratie en geldt sinds 2007.

Wie moeten er precies inburgeren?

In principe moeten alle vreemdelingen van 16 tot 65 jaar van buiten de EU die zich in Nederland willen vestigen, inburgeren. Dat geldt ook voor immigranten die hier al voor 2007 woonden en nog geen Nederlands paspoort hebben. Het maakt daarbij niet uit of ze een tijdelijke of een permanente verblijfsvergunning krijgen.

Personen uit andere EU-landen of Zwitserland zijn niet verplicht in te burgeren, maar mogen dat wel (deels op kosten van de overheid). Ook bijvoorbeeld expats hoeven niet in te burgeren.

Mensen die vanuit bijvoorbeeld Turkije naar Nederland komen, moeten eerst in het land van herkomst het basisexamen inburgering doen. Eenmaal in Nederland wacht hun een tweede inburgeringsexamen. Migranten uit bijvoorbeeld Japan of de VS hoeven als ze zich in Nederland vestigen, alleen hier één inburgeringsexamen af te leggen.

Kunnen inburgeraars met sancties te maken krijgen?

Inburgeraars die onvoldoende meewerken of door hun eigen schuld hun examen niet halen, krijgen een boete. Wie een tijdelijke verblijfsvergunning heeft, krijgt geen permanente. Dit is een belangrijk verschil met de oude regeling, die nauwelijks sancties oplegde aan migranten die niet wilden inburgeren.

Hoeveel inburgeraars zijn er?

Van 2007 tot en met 2010 zijn ruim 150.000 personen aan een cursus begonnen. Ongeveer 55 procent van hen woonde al in Nederland, de rest zijn nieuwkomers. Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen op dit moment nog een cursus moeten doen.

Wat gaat er veranderen aan de inburgering?

Het kabinet wil de wet strenger maken. Zo moeten mensen het examen sneller halen. Slagen ze niet op tijd, wordt de verblijfsvergunning ingetrokken. Tegelijk bezuinigt de Rijksoverheid op de inburgering. Dit jaar geeft ze daar nog 300 miljoen euro aan uit, in 2014 is dat 0 euro. Daardoor moeten inburgeraars hun cursus helemaal zelf betalen. Nu hoeven ze in principe slechts een eigen bijdrage van 270 euro op tafel te leggen, die ze in de praktijk vaak terugkrijgen van de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer