Mysterieuze studentenclubs hebben schijn tegen
UTRECHT (ANP) – Drankexcessen, gevaarlijke opdrachten en in alle toonaarden zwijgen tegen de buitenwereld. Hoewel de introductieperiodes van studentenverenigingen nog steeds de schijn tegen hebben, is in werkelijkheid het hele programma strak gereguleerd, besproken en goedgekeurd door de universiteiten.
„Er staat tegenwoordig zoveel op het spel dat je je wel aan de reglementen moet houden”, zegt Jeroen Thys, voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De LKvV is de overkoepelende organisatie voor studentenverenigingen. Ongeveer 40.000 studenten, zo’n 8 procent, is lid van een vereniging.
De introperiode van een vereniging is na de introweek van de steden en voor het collegejaar begint. Iedere begeleider van de kennismakingstijd (studentenverenigingen hebben het niet meer over ‘ontgroening’, vanwege de volgens hen negatieve lading van het woord) moet een workshop volgen. Daarin komen zaken aan de orde als voeding, bedrijfshulpverlening en teambuilding.
„De regels en controle worden steeds scherper. Het programma duurt over het algemeen een of twee weken en kan zowel lichamelijk als fysiek zwaar zijn. Daarom moeten alle deelnemende studenten iedere nacht ten minste zes uur rust hebben en gezond eten krijgen.”
Volgens Thys is het sociale aspect van een vereniging de voornaamste reden voor studenten om lid te worden. Ondanks die sociale functie, zijn het toch de excessen die het meest bekend zijn. Zo was er vorig jaar een 21-jarige Groningse student zwaar gewond geraakt nadat hij in brand was gestoken. In 2005 raakte een destijds even oude jongen anderhalve dag in coma nadat hij zoveel water had gedronken dat hij een epileptische aanval kreeg. In 1997 overleed een 18-jarige student na het drinken van een liter jenever.
„Die verschrikkelijke incidenten zorgen voor een slechte naam, terwijl ze vrijwel nooit tijdens introductieweken zijn voorgevallen”, aldus de LKvV-voorzitter. „We gaan niet ontkennen dat er flink gedronken wordt tijdens feesten. Maar er zijn altijd mensen aanwezig die toezicht houden en niet drinken. Als het uit de hand dreigt te lopen, grijpen zij meteen in.”
Thys verwacht dat het gesloten karakter van de studentenclubs bijdraagt aan het negatieve imago. „In geen enkel reglement staat dat er gezwegen moet worden over dingen die binnen het dispuut gebeuren. Sterker nog, introducés zijn bijna altijd welkom. Behalve tijdens de introductieweken. En op een of andere manier is het een ‘herenakkoord’ dat iedereen de activiteiten daar voor zich houdt. Mysterie werkt speculaties in de hand.”