Blik op Belgische protestanten
Het protestantisme in België beslaat slechts 2 à 3 procent van de religieuze kaart van het land. Guy Liagre, predikant-voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB), geeft in ”Belgisch protestantisme in perspectief” een overzicht van de belangrijkste historische en theologische ontwikkelingen bij onze zuiderburen.
De auteur hangt een brede vorm van protestantisme aan, met als kernwoorden verlichting, emancipatie, vrij onderzoek van de Bijbel en onderschrijving van de humanistische, culturele en religieuze waarden van de moderne westerse beschaving. Een christendom zonder verlichting heeft cultuurhistorisch geen enkele grond om op te staan. Protestantisme is meer dan een religie, het is een inspiratiebron voor nieuwe culturele vormen en vrijheden. Het protestantisme staat echter op de tocht en vraagt zich of „de belangstelling voor tribale emotionele instantreligie” het definitief zal halen.
Het boek is niet zozeer een beschrijving van de kerkhistorie van België, maar belicht diverse thema’s die als gevolg van de Reformatie op de agenda zijn gekomen, zoals Bijbel, predikantschap, positie van de vrouw, kerkelijke eenheid en oecumene, ethiek en de plaats van lied en zang. De situatie van de Belgische „hybride federale staat”, die zich ontwikkeld heeft vanuit een unitaire staat, heeft ook zijn gevolgen voor de kerk. Was er 150 jaar lang één nationale synode, nu is er een driepolige structuur (Frans, Nederlands en gezamenlijk). Liagre biedt een betrokken maar wel gekleurde beschrijving van het Belgisch protestantisme.
Belgisch protestantisme in perspectief. Doorkijkje in 450 jaar ideeëngeschiedenis; Guy Liagre, uitg. Houtekiet, Antwerpen/ Utrecht, 2011; ISBN 978 90 8924 157 3; 414 blz.; € 22,50.