De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds
DEN HAAG (ANP) – Een eventuele verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro kan „gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van garanderende lidstaten”. Dat komt doordat de eurolanden, waaronder Nederland, dan hogere garanties moeten afgeven.
Daarvoor waarschuwt minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag in een brief aan de Kamer. Hij stelt dat een verhoging van het fonds, bepleit door onder meer de Europese Commissie, geen wondermiddel is en „geen alternatief” voor hervormingen en bezuinigingen.
De eurolanden en het IMF richtten het fonds van in totaal 750 miljard euro vorig jaar op. Portugal en Ierland hebben er al uit geput en ook Griekenland kan voor de tweede ronde hulp steun verwachten uit het fonds.
Net als Nederland is ook Duitsland niet voor een verhoging van het fonds. Behalve de Europese Commissie pleiten veel economen wel voor een verhoging. Ook Nout Wellink pleitte, toen hij nog president van De Nederlandsche Bank was, voor een verdubbeling.
De Jager komt ook terug op de commotie rond de eurotop van 21 juli. Premier Mark Rutte stelde daar dat Griekenland 109 miljard euro kreeg, terwijl collegaregeringsleiders het hielden op 159 miljard. Volgens De Jager was het kabinet zich terdege bewust van de afspraken die gemaakt waren.
„Het kabinet betreurt dat over een aantal onderdelen verwarring is ontstaan. Een les voor de toekomst is dat tijdens dit soort bijeenkomsten duidelijke afspraken worden gemaakt over wat na afloop de kern van de boodschap is die naar buiten zal worden gebracht.”