Groen & duurzaamheid

Perseïdenzwerm zorgt voor vallende sterren in augustus

De komende dagen zijn de vallende sterren van de Perseïdenzwerm te zien. Op het hoogtepunt van deze meteorenzwerm, in de nacht van 12 op 13 augustus, zijn er tot wel honderd vallende sterren per uur zichtbaar. Helaas is het dit jaar op 13 augustus ook volle maan, waardoor zwakkere meteoren niet te zien zijn. Als het weer echter meewerkt, zorgen de heldere vallende sterren voor een aardig schouwspel.

3 August 2011 18:44Gewijzigd op 14 November 2020 16:03
In de nacht van 12 op 13 augustus bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt. Foto De Koepel
In de nacht van 12 op 13 augustus bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt. Foto De Koepel

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar brokken steen die met grote snelheid –tientallen kilometers per seconde– in de aardse dampkring verbranden. De lucht remt het steentje af, het wordt heet en verdampt op een hoogte van zo’n 80 tot 100 kilometer. Het lichtschijnsel dat we zien, is niet van het steentje zelf, maar van de lucht eromheen die sterk wordt verhit en gaat gloeien.

Een paar keer per jaar zijn er veel meteoren zichtbaar. De aarde kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. In augustus kruist de aarde die van de komeet Swift-Tuttle. Dat veroorzaakt steeds rond 12 augustus de meteorenzwerm Perseïden. Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden aan de hemel. Eerst nog weinig, maar in de weken tot 12 op 13 augustus steeds meer. In de anderhalve week erna neemt het verschijnsel af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer