Ouderen proeven wijn: slurpen verhoogt de smaakbeleving
„Sommigen vinden slurpen een vieze manier van omgaan met wijn, maar het is gewoon wat lucht aanzuigen. Ik doe het zelfs als ik in een restaurant eet, want het verbetert de smaakbeleving.” Bart van den Reek probeert tien senioren –negen vrouwen en één man– over de streep te trekken. De voormalige wijnhandelaar kent de risico’s: „Zuig je te zacht, dan drupt de wijn uit de mond. Doe je het te hard, dan schiet het vocht in de luchtpijp en volgt een hoestbui. Maar er liggen voldoende servetjes...”
Het proeven begint met ruiken. „Geur is de helft van de smaak.” De aanwezigen nippen vervolgens aan het rode vocht. Ze nemen deel aan een door de Stichting Arkelstad georganiseerde wijnproeverij, vorige week in buurthuis de Haarhorst in Gorinchem. Het betreft een van de activiteiten van de derde editie van de zomerschool voor ouderen in de Zuid-Hollandse plaats. Voor elke deelnemer staan vijf lege glazen, een glas water en een bakje om de wijn in uit te spugen. Het schaaltje vol tucjes dient om de smaakpapillen te stimuleren en een nieuwe wijn fris te kunnen benaderen. Van den Reek schotelt de aanwezigen vijf rode druivenrassen voor die elk 4,50 euro per fles kosten. Op een vel mag ieder aantekenen wat hij proeft in de diverse rassen: pruimen, zoethout, kersen, vanille, chocolade of rozijnen? De docent relativeert: „Smaakbeleving is erg subjectief. Het gaat mij er vooral om of u een wijn lekker vindt of niet.” Al snel blijkt dat Van den Reek gelijk heeft. De een denkt aan drop, een volgende merkt zoethout op, terwijl nummer drie laurier noemt.
Niet alles valt in de smaak. „Deze merlot is niet mijn wijn, ik vind hem een beetje wrang”, vertelt een vrouw haar vriendin. De cabernet savignon bevalt haar beter. „Dat uw mond een beetje trekt, komt doordat deze wijnsoort veel tannines bevat”, legt Van den Reek uit. „Dat maakt hem ook wat stroever.” De kruidige carmenère waarmee hij op de proppen komt, blijkt een verrassing voor de meeste senioren.
Na de eerste ronde worden de glazen schoongespoeld. Tijdens de tweede sessie laat Van den Reek de ouderen kennismaken met zeven shiraz- wijnen uit verschillende streken en landen. „Proef, probeer te herkennen en vergelijk door af en toe iets van een vorige wijn te drinken”, moedigt hij aan.
De sfeer blijft onverminderd gezellig. Veelvuldig wisselen deelnemers hun ervaringen uit. Soms valt er een stilte als ze een nieuwe wijn op zich laten inwerken. Van den Reek kleedt de proeverij aan met allerlei weetjes. Over wijnlanden en wijnbouw en over de invloed van het klimaat. „Deze wijnbouwer snoeit meer trossen weg, wat een vollere smaak geeft.”
Een deelneemster toont zich na afloop tevreden. „Ik ben honkvast en drink alleen Franse wijn. Vanmiddag heb ik nieuwe wijnlanden ontdekt.”
Dit is het vijfde deel in een serie. Volgende week dinsdag deel 6.