Economie

„Einde van dominantie VS in de wereld”

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten hebben veel van hun krediet bij de financiële markten verloren door het voortdurende gehakketak in Washington over de verhoging van het schuldenplafond.

29 July 2011 21:38Gewijzigd op 14 November 2020 16:00
Foto EPA
Foto EPA

Dat zei hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger vrijdag.

„Die verhoging van het schuldenplafond komt er uiteindelijk wel”, denkt Eijffinger. „Maar 
het vertrouwen in de dollar heeft al een enorme knauw gekregen. De Amerikaanse schuldencrisis betekent het einde 
van het tijdperk van dominantie van de VS in de wereld. Een verlaging van de kredietrating maakt niet veel meer uit, 
want het kwaad is toch al geschied.”

Volgens de hoogleraar is de impasse rond de verhoging van het schuldenplafond de zoveelste aanwijzing van het failliet van de Amerikaanse democratie. „De Democratische en Republikeinse politici zijn meer geïnteresseerd in andermans nederlaag dan in de eigen overwinning.”

Ondanks de doemscenario’s over het uitblijven van een akkoord hebben de financiële markten het vertrouwen volgens ING-econoom Teunis Brosens nog altijd niet verloren. „De rente op Amerikaanse staatsleningen is nog steeds vrij stabiel. De VS krijgen pas echt een probleem als ze niet binnen drie maanden met een langetermijnplan voor schuldenreductie komen, zoals de kredietratingbureaus willen.”

De discussie is volgens de ING-econoom dan ook puur politiek. „De VS zijn economisch sterk genoeg om hun schuldenlast te dragen.”

Door de aanhoudende onrust is de kans dat de huidige AAA-rating verloren gaat, volgens hem echter groot. „Die blijft alleen behouden als er op korte termijn een akkoord komt. Anders gaat de rating binnen twee weken omlaag. Dit kan gebeuren doordat de VS sommige rekeningen niet meer betalen, maar de instabiliteit van het politieke bestuur kan ook een reden zijn.”

Volgens hoogleraar Eijffinger zal centralebankpresident Ben Bernanke president Obama de helpende hand toesteken door de geldpersen weer aan te zetten. „Dit trucje halen ze steeds uit”, zegt hij. „Bovendien is er nu een excuus, omdat de economische groei tegenvalt n de werkgelegenheid niet aantrekt. Bernanke is als de dood voor een nieuwe recessie. Een stijgende inflatie vindt hij veel minder erg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer