Parlementariërs tijdens reces gemiddeld 2,1 keer op werkbezoek
DEN HAAG – De parlementariërs mogen dan tot 6 september met reces zijn, volgens de Tweede Kamer „gaat het werk gewoon door.”
De Kamerleden van de vaste commissie voor financiën waren bijvoorbeeld donderdag in Den Haag. Ze debatteerden daar met minister De Jager (Financiën) over de eurotop in Brussel. Die ging over een hulppakket voor Griekenland. Premier Rutte sprak er ook over de rijksbegroting van Italië. Mogelijk komen de Kamerleden volgende week weer bijeen, om het resultaat van die top te bespreken.
„Natuurlijk is er de tijd voor de broodnodige vakantie tijdens het reces”, vermeldt de website van de Kamer. „Maar het werk gaat ook gewoon door.”
Parlementariërs blijven schriftelijke vragen stellen aan de regering. Het kabinet verstuurt nog elk dag stukken naar de Kamer. „Daarnaast is er voor Kamerleden ruimte om hun dossiers bij te lezen.”
En dan zijn er natuurlijk nog de werkbezoeken. De daarbij opgedane kennis en ervaring –bijvoorbeeld: wat merken burgers nu concreet van het beleid?– kunnen Kamerleden gebruiken in debatten of om nieuwe wetsvoorstellen te maken.
Het zongebruinde SGP-Kamerlid Dijkgraaf vertelde donderdag tijdens het Kamerdebat over de top van eurolanden dat hij net terug was van een reis naar Italië. Zijn collega Van der Staaij verblijft in Griekenland. „Wij willen met eigen ogen de problematische situatie in die twee landen zien”, grapte hij.
Behalve die vakanties hebben ze ook bezoeken aan onder meer de politie en boerenorganisatie LTO Nederland op hun agenda staan.
Koningin
Kamerleden leggen in het zomerreces gemiddeld 2,1 werkbezoeken af, meldde NRC Handelsblad gisteren op basis van eigen onderzoek. ChristenUnie en GroenLinks nemen volgens de krant gemiddeld de meeste van de in totaal 187 bezoeken voor hun rekening.
„Koningin van de werkbezoeken” noemt de krant CU-Kamerlid Wiegman. Zij gaat minstens twaalf keer het land in. Halverwege deze maand was ze op stap met Landschap Overijssel in het Reestdal. „Wat bedoeld was als een officieel werkbezoek”, schreef ze op haar weblog, „voelde haast als een prachtige vakantiedag. Reeën gezien, ooievaars, een dassenburcht, een otter zien zwemmen…”
Wiegmans fractiegenote Ortega-Martijn heeft aan de krant haar volledige verblijf van zes weken op de Antillen als werkbezoek opgegeven. Zij heeft de portefeuille koninkrijksrelaties en is op Bonaire, Curaçao en Saba voor „diverse werkbezoeken ter plaatse.”
Reizen naar het buitenland is relatief populair, blijkt uit het onderzoek van NRC Handelsblad. Van de 187 werkbezoeken gaan er 30 over de grens. Naar Duitsland, bijvoorbeeld, België, de VS, Canada, Egypte, Kenia, Mozambique en Oekraïne.
Keizersnede
De afdeling voorlichting van de Tweede Kamer heeft aan vier parlementariërs gevraagd wat ze in de zomervakantie doen. De interviewtjes staan op de site van Kamer.
GroenLinkser Voortman gaat een dag naar een gynaecoloog. „Ik had deze arts al eerder gesproken en zij nodigde me uit om een keer te komen kijken. Of ik misschien ook een operatie wilde meemaken? Waarom niet? Nu mag ik een keizersnede bijwonen.”
PvdA’er Monasch schat in dat hij van de negen recesweken er drie of vier overhoudt om echt vakantie te vieren. In de laatste weken moet hij weer volop aan de slag, om een uitgebreide notitie te schrijven voor zijn fractie over een onderwerp binnen zijn portefeuille wonen en openbaar vervoer. „Daar moet ik veel voor lezen en ik heb veel afspraken gepland om met veel verschillende mensen te praten over deze notitie. Ik heb het dus best druk.”