Economie

Het gaat erom spannen, straks in Brussel

BRUSSEL – Terwijl de Belgen genieten van hun nationale feestdag, wacht de Europese regeringsleiders donderdag de zware taak de oprukkende schuldencrisis te bezweren.

Redactie economie
18 July 2011 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 15:51
Foto EPA
Foto EPA

De politieke leiders zullen tijdens de ingelaste eurotop vooral spreken over hoe de situatie in Griekenland opgelost kan worden, maar ook de financiële stabiliteit van de eurozone in zijn geheel zal ter tafel komen.

Het organiseren van de top had aanvankelijk heel wat voeten in de aarde. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel zette haar hakken stevig in het zand. Duitsland, maar ook Nederland en Finland, eisen dat ook banken meebetalen aan de hulp, iets wat andere landen afwijzen.

Minister De Jager (Financiën) wil donderdagochtend een debat met de Tweede Kamer om te spreken over de Nederlandse inzet bij de ingelaste top van regeringsleiders uit de eurozone.

In een brief aan de Kamer schreef De Jager gisteravond dat naar verwachting uiterlijk donderdagochtend om 10.00 uur een conceptvoorstel beschikbaar zal zijn voor een „veelomvattende aanpak” van de financiële crisis in Griekenland dat later die dag tijdens de top besproken wordt.

Volgens De Jager is op dit moment nog niet duidelijk wat er donderdag bij de staatshoofden en regeringsleiders op tafel zal liggen. De komende dagen vindt er ambtelijk overleg plaats en zal het overleg met de financiële sector worden voortgezet. Nederland eist bij nieuwe financiële steun aan Griekenland een bijdrage van financiële instellingen. De minister heeft de Kamer steeds beloofd dat hij de kans krijgt zich uit te spreken over nieuwe steun aan Griekenland voordat er een definitief besluit komt. Premier Rutte zal bij de eurotop aanwezig zijn.

Bondskanselier Angela Merkel riep gisteren op tot de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. Haar oproep volgt op recente kritiek op de rol van kredietbeoordelaars in de onrust op de financiële markten over de Europese schuldencrisis. Merkel deed haar uitspraken voor de Duitse televisie.

„Het is op de middellange termijn belangrijk dat Europa ook een kredietbeoordelaar heeft. China heeft er inmiddels ook een.” De grote internationale kredietbeoordelaars Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch hebben hun hoofdkantoren in de Verenigde Staten gevestigd. Tot nu toe is er nog niet veel belangstelling voor de oprichting van een Europese kredietbeoordelaar. De Europese Commissie heeft de laatste tijd de drie grote kredietbeoordelaars openlijk bekritiseerd. Ze zouden een oligopolie vormen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer