Binnenland

Problemen uitzendingen na instorten zendmast

HOOGERSMILDE/ IJSSELSTEIN (ANP) – Door nog onbekende oorzaak heeft vrijdag brand gewoed in de zendmasten van IJsselstein (Utrecht) en Hoogersmilde (Drenthe). De enorme hitteontwikkeling in de 200 meter hoge stalen constructie van het zendstation van Hoogersmilde bleek funest. De mast bezweek en stortte ‘s middags rond 15.30 uur met donderend geraas in. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Redactie digitale media
15 July 2011 15:55Gewijzigd op 14 November 2020 15:50
Zendmast Hoogersmilde. Foto ANP
Zendmast Hoogersmilde. Foto ANP

Novec, eigenaar van de twee zendmasten, besloot na de ontwikkelingen in Hoogersmilde uit voorzorg ook IJsselstein, in de volksmond bekend als ‘Lopik’, uit de lucht te halen. Volgens het bedrijf is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op.

Door de incidenten zijn in grote delen van het land de publieke radiostations Radio 1, 2, 3FM en 4 niet via de FM te ontvangen. Ook is de digitale etherontvangst (Digitenne) van de publieke netten in de noordelijke provincies weggevallen. Kijkers en luisteraars via de kabel en satelliet hebben geen problemen. Radio 1 wordt zo lang als nodig uitgezonden via de AM-frequentie 747. Ook zijn er problemen met het bereik van commerciële stations.

Novec maakte vrijdagavond bekend een noodzendmast naar Smilde te vervoeren om zo snel mogelijk weer uitzendingen te kunnen verspreiden. Het gaat om een mast van circa 100 meter hoog.

Volgens een zegsman van Broadcast Partners is een verband tussen beide branden niet aan de orde. Novec hoopt zaterdag uitsluitsel te kunnen geven over het opnieuw inschakelen van de zenders in de mast van Lopik. De mast van Hoogersmilde is hoe dan ook lange tijd uit de lucht.

De tv-toren in Drenthe bestond uit een 80 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen zendmast van ruim 200 meter. In de mast brak vrijdag rond 14.00 uur op een hoogte van 180 meter brand uit. Aanvankelijk wilde de brandweer proberen het vuur te blussen, maar die zag daarvan af vanwege de enorme hitteontwikkeling. Nauwelijks een uur later stortte de mast naar beneden. „Er was snel het besef dat de zendtoren als verloren moest worden beschouwd”, zei burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe. „Gelukkig is tijdig besloten om alle brandweerlieden uit de toren zelf en het omliggende gebied terug te trekken.”

In de weilanden rond de tv-toren, die in een dun bevolkt gebied staat, liggen nog de smeulende resten van de stalen constructie. Een gebied in een straal van 300 meter rond de zendmast is ontruimd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer