Binnenland

Tbs langstzittende voorwaardelijk beëindigd

ARNHEM (ANP) – Het gerechtshof in Arnhem heeft, naar nu pas bekend is geworden, in juni de dwangverpleging van Theo H. voorwaardelijk beëindigd. H. werd in 1960 veroordeeld voor een zedenmisdrijf en heeft sindsdien vastgezeten. Hij is de langstzittende Nederlander.

8 July 2011 17:38Gewijzigd op 14 November 2020 15:45

De voorwaardelijke beëindiging van de maatregel betekent niet dat H. vrij man zal worden. „Dat is na een detentie van 51 jaren geen reële optie meer”, zei H.’s advocaat Wim Anker vrijdag desgevraagd.

Momenteel verblijft H. op een zogeheten longstayafdeling bij de locatie Zeeland (Brabant) van de Nijmeegse Pompekliniek. Anker heeft jaren gezocht naar mogelijkheden om Theo H. uit de tbs-kliniek te krijgen, maar ving tot vorige maand telkens bot. De rechtbank in Den Bosch verlengde vorig jaar nog de tbs-maatregel van H. Raadsman Anker ging tegen die beslissing in beroep bij het Arnhemse hof. Hij noemde de beslissing van het hof „markant”.

Anker vindt het „een van de uitwassen van het tbs-systeem” dat het in Nederland mogelijk is dat iemand meer dan 50 jaar vastzit. „De maximale gevangenisstraf op verkrachting is bijvoorbeeld 12 jaren. Een detentie van 51 jaren is disproportioneel.”

De 68-jarige H. zal vanuit de tbs-kliniek worden overgeplaatst naar de zogeheten longcareafdeling van de Woenselse Poort in zijn geboorteplaats Eindhoven, waar mensen met veelal complexe psychiatrische aandoeningen worden behandeld. Daar kan hij maximaal vier jaar blijven. Daarna zou H. moeten verhuizen naar een GGZ-instelling, aldus Anker, of een min of meer soortgelijke inrichting. De raadsman hoopt dat H. uiteindelijk beland in een instelling „waarin de kwaliteit van leven hoger is” en waarin sprake zal kunnen zijn van onbegeleide verloven.

De voorwaardelijke tbs-beëindiging kan maximaal 9 jaar duren. Het gerechtshof heeft bepaald dat alle rechtstreeks betrokkenen (de tbs-kliniek, Anker, de reclassering en de Woenselse Poort) geregeld overleg moeten voeren. H. staat onder toezicht van de reclassering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer